Federalna policija najavila opsežnu akciju zatvaranja mesdžida koji nisu u okviru IZ-a

Sarajevska televizija TV1 večeras je prenijela najavu iz Federalne uprave policije da se sprema velika akcija na zatvaranju mesdžida koji nisu u okviru Islamske zajednice. “Iz Federalne uprave policije rekli su nam da se sprema šira akcija u kojoj će biti uključene i druge institucije, a kako bi se mogle stvoriti pretpostavke za zatvaranje mesdžida koji nisu u okviru Islamske zajednice u BiH. Prema pretpostavkama, u Sarajevu postoji barem pet takvih mesdžida”, izvještava TV1.

Federalna policija najavila opsežnu akciju zatvaranja mesdžida koji nisu u okviru IZ-a

Poznato je da na području Sarajeva i ostatka Bosne i Hercegovine, pored mesdžida koje su osnovali pripadnici tekfirske ideologije, postoje i mesdžidi koje kontrolišu šije i  sekta ahmedije. Mesdžidi pod kontrolom šija i ahmedija, također djeluju nelegalno, odnosno  nemaju dozvole za rad i nisu u okviru Islamske zajednice u BiH. Šijski nelegalni mesdžidi nalaze se u LJeševu kod Ilijaša, u zgradi organizacija Mula Sadrah u Sarajevu, i šijskom institutu Ibn Sina, također u Sarajevu. Pored Sarajeva šije imaju svoje mesdžide i po drugim gradovima. Islamska zajednica ima tačne informacije o adresama i načinu djelovanja šijskih i ahmedijskih mesdžida i organizacija.

Biće zanimljivo vidjeti hoće li Federalna uprava policije sprovoditi zakon nad svima jednako ili će nekima biti dozvoljeno da krše Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica. Također, ovo će biti veliki ispit i za Islamsku zajednicu Bosne i Hercegovine. Najbolja opcija za muslimane i islam u Bosni i Hercegovini je zatvaranje svih mesdžida koji nisu pod ingerencijom Islamske zajednice BiH. Svako drugo rješenje stvaraće nove probleme.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš