Eurostat: 51 odsto Albanaca u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti

Skoro 51 odsto građana Albanije bilo je u 2019. u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti, što je procenat koji je najveći u Evropi, podaci su Evropskog instituta za statistiku, Eurostat, prenosi Ekonomija onlajn.

Eurostat: 51 odsto Albanaca u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti

Druga zemlja na listi posle Albanije je Crna Gora sa 36,6 odsto (ili 14,4 procentna poena manje od Albanije). Severna Makedonija je na četvrtom mestu sa 34,2 odsto, a Srbija sa 31,1 odsto, dok nedostaju podaci za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

Eurostat je naveo da na faktore koji utiču na siromaštvo ili socijalnu isključenost utiču indikatori kao što su intenzitet rada, nivo obrazovanja, broj članova porodice, uslovi života i migracija.

Procenat Albanaca u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti u 2019. bio je više nego dvostruko veći od proseka EU (21,1 odsto). Najniže stope u Evropi imaju Slovenija i Češka sa 13,7 i 12,1 odsto.

Za zemlje Evropske unije objavljeni su i podaci za 2020. U godini pandemije, procenat stanovništva u zemljama Unije koji su u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti porastao je na 21,9 odsto, u odnosu na 2019. kada je bio 21,1 odsto. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš