EU "pomno prati" pritvaranje Albanca s Kosova u Srbiji

Evropska unija pažljivo prati slučaj pritvora Nezira Mehmetaja od strane vlasti u Srbiji i poziva na saradnju Prištine i Beograda, istovremeno podsećajući na principe dijaloga između Kosova i Srbije na osnovu kojih bi se trebalo istražiti navodna krivična dela pred sudovima prebivališta osumnjičenih, izjavio je portparlol EU Peter Stano.

EU "pomno prati" pritvaranje Albanca s Kosova u Srbiji

Portal gazeta express podseća da je policija Srbije, 3. januara pritvorila Nezira Mehmetaja s Kosova, iz sela Rudica u opštini Klina, pod sumnjom da je izvršio ratni zločin, dok mu je sud u Beogradu odredio meru pritvora od 30 dana.

Portparol EU Peter Stano, je za portal izjavio da "pomno prate slučaj".

On je rekao da bi pravosudne institucije na Kosovu i u Srbiji trebalo međusobno da sarađuju u istrazi i procesuiranju navodnih krivičnih dela, ali da prema principima dijaloga o kojima su se složile Priština i Beograd, Mehmetaja bi trebalo da procesuiraju sudovi na Kosovu.

"U skladu sa principima dijaloga, krivično gonjenje slučajeva treba dati prioritet pred sudovima u mestu prebivališta, na Kosovu ili u Srbiji", zaključio je Stano u pismenom odgovoru za pitanje portala.

Mehmetaj je u uhapšen kada se na Kosovo vraćao iz Srbije, gde je bio u pratnji svoje majke koja je bila na lekarskim pregledima u Beogradu. Njegov sin je za prištinske medije rekao da njegov otac nije bio pripadnik bivše Oslobodilačke vojske Kosova tokom rata 1998-1999.

Izbegavati kretanje kroz Srbiju  

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova je posle određivanja pritvora Mehmetaju pozvalo građane koji žive na Kosovu ili u inostranstvu da budu oprezni u slučaju da ne mogu da izbegnu kretanje na teritoriji Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, ministarstvo spoljnih poslova Kosova smatra da Srbija više nije teritorija koja nudi čak i minimalnu bezbednost za fizički i pravni integritet građana Kosova, ni za članove njihovih porodica.

Zbog toga je predloženo da se privremeno izbegava kretanje kroz Srbiju.  

Izvor: (rs.n1info.com/)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš