MILO POBEDIO

Đukanović ponovo predsednik Crne Gore

Kandidat DPS Milo Đukanović osvojio je oko 54 odsto glasova na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, pokazuju prvi rezultati nakon 100 odsto obrađenog uzorka. Drugi po broju osvojenih glasova je kandidat većeg dela opozicije Mladen Bojanić sa 33,5 odsto, a treća je kandidatkinja SDP Draginja Vuksanović sa 8,3 odsto.

Đukanović ponovo predsednik Crne Gore

- Kako smo i najavili, u prvom krugu osvojili smo 54 odsto glasova i na taj način nadjačali zajedničke napore šest drugih kandidata. Ovo je potvrda čvrste rešenosti Crne Gore da nastavi evropskim putem, da nastavi putem koji će nas dovesti do članstva u EU. Ubeđen sam da nećemo izneveriti očekivanja građana i da ćemo u narednih pet godina napraviti taj završni korak - rekao je Milo Đukaković večeras na slavlju sa svojim pristalicama u Staroj zgradi Vlade, a prenose podgorički mediji.

Đukanović je naveo da je ubedljiv i nadmoćan rezultat ujedno i dokaz da je "DPS jaka mašinerija, uz snažnu podršku koalicionih partnera", a opoziciji je poručio:

- Ovaj rezultat je toliko ubedljiv i nadmoćan da je ovo prava prilika da preispitate ono što su vaša stanovišta. Ne može se ništa dobro napraviti sistematskim negiranjem dobrih ostvarenja do kojih je došla Crna Gora proteklih decenija. Ovo je prava prilika da se preispitate i shvatite da se ne može ništa dobro napraviti prkoseći demokratiji Crne Gore i negiranjem slobodne i demokratske volje građane.

Đukanović je naveo i da želi da "svi zajedno rade na svim izazovima sa kojima se Crna Gora suočava".

- Prioritet je ekonomski razvoj koji treba da garantuje zaposlenost i rast standarda života. Da se homogenizuju društveni i ljudski potencijali jer ćemo tako bolje savladati probleme koji stoje pred nama - kazao je on, dodajući da je pobeda na predsedničkim izborima "odlična odskočna daska za naredne lokalne izbore, posebno u Podgorici" najavljenim za maj.

DPS je proglasila pobedu Mila Đukanovića na izborima, prenose podgoričke "Vijesti". Poslanik te partije Miloš Nikolić kazao je da na osnovu 80 odsto obrađenog uzorka, Đukanović ima više od 54 odsto glasova i da se radi "o velikoj i istorijskoj pobedi u kampanji u kojoj je bio sam protiv svih". Opozicione partije i kandidati opozicionih stranaka tvrde da su predsednički izbori bili neregularni i da je bilo niz nepravilnosti - od kupovine glasova do paralelnih spiskova. Državna izborna komisija vanredno je zasedala večeras po prigovoru Mladena Bojanića, kandidata Demokratskog fronta, Demokrata, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA.

Ostala četvorica kandidata su, na osnovu uzorka od 100 odsto obrađenih listića, osvojila ispod tri odsto glasova. Kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić dobio je poverenje 2,9 odsto birača, kandidat Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač 0,8 odsto, Vasilije Miličković ispred Grupe birača "Građanska akcija" i Partije penzionera, invalida i restitucije osvojio je 0,5 odsto, a predstavnik Srpske koalicije Dobrilo Dedeić 0,4 odsto.

Ovo su sedmi predsednički izbori od uvođenja višestranačja i treći od kako je Crna Gora proglasila nezavisnost.

Prema oceni analitičara, manja izlaznost išla je u prilog kandidatu DPS Milu Đukanoviću, dok bi izlaznost od 70 i više odsto uslovila drugi izborni krug. Kako je protekao izborni dan, počitajte u odvojenoj vesti.

Bojanić je izjavio večeras da rezultati nisu konačni, da lideru DPS Milu Đukanoviću "neće čestitati pobedu" jer da je "na njegovom mestu on bi se stideo, a ne slavio".

- Crna Gora je birala tako kako je birala. Ja sam ponosan na rezultat otvorene i iskrene kampanje” - rekao je Bojanić, zahvaljujući biračima koji su mu dali glas.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš