Detaljna prognoza za zimu: Evo kada nas očekuje prvi obilni snijeg

Detaljna prognoza za zimu: Evo kada nas očekuje prvi obilni snijeg

Detaljna prognoza za zimu: Evo kada nas očekuje prvi obilni snijeg

Barem tako prognoziraju meteorolozi. Decembar bi trebalo da bude blaži i prosječno vlažan, januar u granicama višegodišnjeg prosjeka. Taj mesec donijet će nam i umjerene mrazeve, dok će februar biti blaži, s prosječnim padavinama.

Iako je mart daleko, kao i proljeće koje nam taj mjesec donosi, kako predviđaju meteorlozi, on će biti prosječno topao, s prosječnim padavinama.

Postoji i mala vjerovatnoća za pojavu umjerenih ili jakih mrazeva u drugoj polovini mjeseca.

Meteorolozi za decembar navode da će srednja minimalna temperatura vazduha biti iznad višegodišnjeg prosjeka, a njena vrijednost biće viša za oko 1.4 stepena, u odnosu na višegodišnji prosjek.

Srbijanski meteorolog Đorđe Đurić potvrđuje za Blic da će nam zima biti “malo manje hladna, ali vlažna” i dodaje da bismo ozbiljniji snijeg mogli da očekujemo već za oko dva mjeseca, odnosno u decembru.

– Prava zima nam stiže u drugoj polovini januara. Tada nas očekuju hladni periodi, s povremenim snijegom. Sve u svemu, imat ćemo uobičajeni kraj jeseni i zimu. Ne očekuju se drastične temepraturne oscilacije, što praktično znači da nećemo imati “ljeto u novembru”, niti neke silne ledene talase. Uostalom, takav je trend posljednjih decenija – objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, maksimalne dnevne temeperature u decembru biće oko 8 stepeni.

– To jeste svakako hladno, ali malčice toplije, ukoliko se uzme da je srednja maksimalna za sedam stepeni – objašnjava on i dodaje da se prognoze za januar, februar i mart, odnosno dugoročne rade na osnovu poređenja sličnosti.

– Prate se situacije koje su bile slične današnjim, ali koje su se desile prije pedesetak godina i u odnosu na to prognoziraju mogući izgledi vremena za željeni period. Generalno su sada zime blaže nego u vrijeme naših baka. Povremeno se javi neka ekstremno hladna, koja nas podsjeti na taj period. Ono što je uočljivo su nagle promjene vremena – zaključio je on.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš