Crna Gora otvara konzulat na Kosovu; Odlučeno da se prelaz na Čakoru ne otvori

Vlada Crne Gore donela je odluku o otvaranju konzulata na Kosovu, u Gnjilanu, a istovremeno je odlučeno da prelaz na Čakoru ne bude otvoren, jer od tog prevoja do prelaza sa Kosovom ima svega 11,5 kilometara, javlja RTCG.

Crna Gora otvara konzulat na Kosovu; Odlučeno da se prelaz na Čakoru ne otvori

Odluka o otvaranju konzulata doneta je u cilju intenziviranja saradnje, naročito u oblasti ekonomije, turizma i kulture, i unapređenja prijateljskih odnosa, saopšteno je iz Vlade Crne Gore, a prenosi RTCG.

Takođe, vlada ove države, u petak je donela odluku da se prelaz na Čakoru ne otvori jer do prelaza sa Kosovom ima 11,5 kilometara, ali pored toga, dogovorena je izgradnja zajedničkog prelaza Kotlovi (Crna Gora) Kućište (Kosovo), saopštili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova listu Pobjeda.

Predsednik opštine Plav, Mirsad Barjaktarević, nedavno je uputio inicijativu tom vladinom resoru da se otvori prelaz Čakor jer bi, kako je naveo, to imalo ekonomske benefite za obe strane. Sada je između Crne Gore i Kosova u funkciji samo jedan prelaz, Kula Savine vode, na putu Rožaje-Kula-Peć.

Za izgradnju prelaza Kotlovi-Kućište kosovska i crnogorska vlada su još 2014. godine potpisale sporazum u Prištini koji je stupio na snagu naredne godine i tom prilikom formirane su ekspertske komisije za njegovo sprovođenje, ali do zvaničnog uspostavljanja još uvek nije došlo.

Crna Gora priznala je Kosovo oktobra 2008. godine, iste godine kada je jednostrano proglašena nezavisnost. Četiri godine kasnije, Crna Gora donela je odluku o otvaranju ambasade na Kosovu. Kosovo i Crna Gora postigli su i Sporazum o demarkaciji avgusta 2015. godine koji je Crna Gora ratifikovala krajem decembra iste godine. Na Kosovu je, međutim, ovaj sporazum ratifikovan tek 21. marta 2018. godine, a zbog protivljenja kosovske opozicije, koja je tvrdila da se Kosovu ovim sporazumom „oduzima 8.000 hektara zemlje“.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš