Crna Gora dobila status posmatrača u NATO

Crna Gora od danas ima status posmatrača u NATO, pošto su šefovi diplomatije 28 članica Alijanse potpisali protokol o pristupanju ove države tom savezu.

Crna Gora dobila status posmatrača u NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je na ceremoniji potpisivanja protokola u Briselu rekao da je to istorijski dan za Crnu Goru i Alijansu.

Crnogorski premijer Milo Đukanović je kazao da je taj događaj potvrda da je Crna Gora 21. maja 2006. godine, kada je održan referendum o nezavisnosti, izabrala pravi put.

Stoltenberg je kazao da potpisivanjem pristupnog protokola počinje proces ratifikacije u parlamentima zemalja članica NATO-a, što je "novo poglavlje u crnogorskoj istoriji". 

Đukanović je rekao da je Crna Gora spremna da usvaja standarde i vrednosti članica NATO. Zato je država, po njegovim rečima, u potpunosti posvećena reformama, posebno u oblasti vladavine prava. 

Premijer Crne Gore je kazao da je današnji događaj bitan i za susede Crne Gore, jer će to uticati na jačanje stabilnosti u regionu. 

"Naši susedi dobiće još jednog prijatelja u Alijansi, a NATO još jednog promotera svojih vrednosti na istorijski zapuštenom prostoru Zapadnog Balkana", rekao je Đukanović. 

Đukanović je izrazio uverenje da će Crna Gora sredinom 2017. godine postati punopravna članica NATO. 

Stoltenberg je na kraju ceremonije poklonio Đukanoviću olovku kojom su šefove diplomatija zemalja članica Alijanse potpisali pristupni protokol.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš