Ćorović: Vučićev režim ne želi pomoć iz BiH jer bi tako priznao da ne vlada krizom u Sandžaku

Rođena Novopazarka Aida Ćorović, aktivistkinja za ljudska prava, u razgovoru za Faktor kaže da država Srbija nije u stanju da se nosi sa dramatičnom situacijom u Sandžaku izazvanoj drastičnim povećanjem zaraženih koronavirusom.

Ćorović: Vučićev režim ne želi pomoć iz BiH jer bi tako priznao da ne vlada krizom u Sandžaku

“Država Srbija nije sposobna da se nosi sa ovom teškom situacijom u Sandžaku. Predsjednik Aleksandar Vučić nebrojeno puta se hvalio tokom panedmije da Srbija ima velike zalihe zaštitne opreme i ostalih medicinskih sredstava, da je najopremljenija u regionu. Sada je valjda svima jasno da to nije tačno. Pa, još prije pogoršanja situacije u Sandžaku iz Kliničkog centra Vojvodina u Novom Sadu stizali su vapaji da im nedostaje mnogo toga. Šta onda da očekuje manje sredine? U Novom Pazaru nemaju elementarne stvari, zaštitna odijela, vizire, na nogama osoblje nosi najlonske kese, peru po ko zna koji put rukavice i maske…. I nije to slučaj samo u Novom Pazaru, takve slike su širom Srbije. To je strašno, zdravstveni sistem Srbije je u kolapsu”, govori razočarana Ćorović u telefonskom razgovoru iz Beograda.

Vlast tvrdi drugačije, premijerka Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazali su tokom jučerašnje posjete Novom Pazaru, gdje su bili izviždani, da je bolnica odlično opremljena.

“To je bezobrazluk, to je tako nemoralno, to je blasfemija Brnabić i Lončara. Umjesto da dođu s molbom da im javnost Sandžaka oprosti što je država zakazala, oni su držali predavanje, bili arogantni. Kasnije im je jedna djevojka, kojoj je majka umrla od koronavirusa, sasula sve u lice. Kazala je “nemojte da nas lažete, nemojte da nas pravite budalama”, to je bio glas svih nas”, ističe ogorčena Ćorović.

Prema njenim riječima, protest nezadovoljnih građana jučer u blizini bolnice u Novom Pazaru nije autentičan građanski protest.

“Nažalost, protest je motivisan glađu nekog drugog političkog lidera da otme neku stolicu. Mnogo je važnije kako će se postaviti medicinski kadar. Liječnici, medicinske sestre, tehničari, svi oni trebaju reći dosta je, nismo krpene lutke, ne možemo više raditi preko ljudskih mogućnosti, bez opreme, zaštite…”, riječi su Ćorović.

Bosna i Hercegovina je ponudila pomoć Sandžaku, spremne su medicinske ekipe KCUS-a, UKC Tuzla i Hitne pomoći Sarajevo, ali zvanični Beograd šuti, ne dopušta dolazak pomoći. Baš kao što je slučaj o spremnosti turskih ljekara porijeklom iz Sandžaka da dođu da pomognu.

“Jasno je što šuti Vučićev režim. Ako dozvoli stranim liječničkim ekipama dolazak u Sandžak, priznat će da su nemoćni kao što i jesu. Pa, Srbija je imala manjak ljekara i prije koronavirusa, a ne sad. Nije sramota priznati da ne kontrolišeš situaciju, treba dozvoliti stranim ljekarima dolazak čime bi se spasili mnogi životi. No, režim se pravi lud, zabili su glave u pijesak kao nojevi, žele sakriti svoju nesposobnost. A valjda su ljudski životi važniji od svega”, poručila je Ćorović.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš