Čeka nas najhladniji decembar u posljednjih sedam godina

Najhladniji decembar u Evropi u posljednjih sedam godina neće vjerovatno poremetiti prosjek prema kojem je 2017. jedna od najtoplijih godina.

Čeka nas najhladniji decembar u posljednjih sedam godina

Prva polovina ovog mjeseca će biti neobično hladna prije nego što se zagrije do normalnih temperatura. Decembar će vjerovatno biti najhladniji od 2010. godine, a za sve je kriv ledeni talas koji stiže sa Islanda i sjevera Rusije, kog će arktički vjetrovi raširiti po cijelom kontinentu, rekao je Tajler Ros (Tyler Ross), meteorolog.

Evropa će se možda suočiti sa ekstremnim, opasnim hladnoćama ove zime, a decembar djeluje najkritičnije. Srećom, opremljenost gasom i strujom je solidna na Starom kontinentu.

Hladan početak decembra je već primjetan. U Njemačkoj su temperature već pale ispod prosjeka za ovo doba godine. Temperatura u Češkoj će u narednim danima biti niža od nule.

Najhladnije će u prvoj polovini decembra biti u Norveškoj i jugozapadu Evrope.

Ipak, uprkos hladnom decembru, ova godina je na putu da postane jedna od najtoplijih od kada se bilježe podaci, rekla je Rebeka Fuler (Rebecca Fuller), meteorolog.

Kad je u pitanju BiH, ovo je vremenska prognoza za naredna četiri dana: 

U nedjelju 03.12.2017., oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovini i snijegom u Bosni. Tokom poslijepodneva ili u večernjim satima padavine postepeno slabe i prestaju. Vjetar slab sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnje temperature od -5 do 1, na jugu od 2 do 6, a dnevne od -3 do 3, na jugu od 3 do 8 °C.

U ponedjeljak 04.12.2017., u centralnim i istočnim područjima oblačno. U ostatku zemlje sunčano, uz postepeno naoblačenje poslije podne. U ranim jutarnjim satima u Bosni je moguće provijavanje slabog snijega. Jutarnje temperature od -8 do -2, na planinama do -12, na jugu od -1 do 4, a dnevne od -1 do 5, na jugu od 3 do 8 °C.

U utorak 04.12.2017., u Hercegovini i na jugozapadu Bosne sunčano. U ostalim područjima naše zemlje pretežno oblačno vrijeme. U centralnim i istočnim područjima povremeno sa slabim snijegom. Jutarnje temperature od -6 do 0, na planinama do -11, na jugu od 1 do 5, a dnevne od 0 do 6, na jugu od 3 do 8 °C.

U srijedu 04.12.2017., jutro u centralnim i istočnim područjima Bosne pretežno oblačno, uz postepeno razvedravanje. U ostatku zemlje sunčano. Jutarnje temperature od -6 do 0, na planinama do -10, na jugu od 1 do 5, a dnevne od 2 do 8, na jugu do 11 °C.

Izvor: (avaz.ba)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš