Čanak: Priznati Kosovo uz međunarodne garancije za Srbe

Lider LSV Nenad Čanak smatra da je rešenje za Kosovo priznanje Kosova uz davanje međunarodnih garancija o zaštiti kulturnih i ekonomskih interesa Srbije, koji bi morali biti taksativno nabrojani.

Čanak: Priznati Kosovo uz međunarodne garancije za Srbe

"Primera radi, ako bi, teoretski, četiri opštine na severu Kosova bile 'pripojene' Srbiji, da li bi oficijelni Beograd priznao ostatak Kosova kao nezavisnu državu? Pa, naravno da bi. Znači nije u pitanju da li priznati Kosovo, nego u kojim granicama", rekao je Čanak za Blic.

"A ako počnu promene granica po etničkim osnovama, navodi lider LSV, koga bi onda začudilo ako bi Kosovo tražilo Preševo, Medveđu i Bujanovac".

"Da ne spominjem analogne primere u Grčkoj, Makedoniji i Crnoj Gori"."Kosovo nije Srbija, nego prostor na kome žive neki ljudi koji imaju zaokruženu državnu celinu", smatra Čanak, koji kaže da "bez brisanja granica na Balkanu nikakvog trajnog mira ne može biti".

"A granice se mogu brisati samo što bržim uključivanjem svih zemalja na zapadnom Balkanu u EU. Svaki drugi koncept je štetočinski i vodi daljim podelama i trvenjima sa nesagledivim posledicama", naveo je Čanak.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš