BISERKO: Vučić prisilo Dodika da odustane od referenduma

Kao sagovornik EU, od koga se imaju određena očekivanja, premijer Srbije Aleksandar Vučić uspeo je da prisili predsednika RS Milorada Dodika da povuče pretnju o napuštanju zajedničke bosanske policije i pravosudnih organa, a pre toga, raspiše referendum, ocenila predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

BISERKO: Vučić prisilo Dodika da odustane od referenduma

"To ne znači da Milorad Dodik neće nastaviti sa osporavanjem BiH kao države, što je uradio i na dan proslave. On je i na svečanoj akademiji (na dan RS) porucio da će RS braniti svim raspoloživim sredstvima", rekla je Biserko.

Ona napominje da bi "uspeo kao proevropski lider, premijer Vučić nastoji da konsoliduje poziciju neprikosnovenog lidera, jer će u suprotnom imati, ili već ima, ozbiljne turbulencije unutar partije, sa opozicionim proruskim blokom, kao i sa samom Rusijom".

"Ukoliko želi da se afirmiše kao evropski lider, Vučić mora sa više hrabrosti deklarisanu politiku prema BiH i RS, koja nije najjasnija, definisati na način koji će garantovati mogućnost funkcionalne BiH. To svakako nije moguće bez zauzimanja poštenog odnosa prema nedavnoj prošlosti. Samo tako može steći legitimitet u regionu i u Evropi", ističe Biserko.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš