Biserko: Osovina Beograd-Banjaluka-Podgorica-Kosovska Mitrovica mora biti osujećena

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko ocenila je za nemački radio Dojče vele da je cilj Beograda "zaokruživanje osovine Beograd-Banjaluka-Podgorica-Kosovska Mitrovica", prenosi Tanjug.

Biserko: Osovina Beograd-Banjaluka-Podgorica-Kosovska Mitrovica mora biti osujećena

Ona je dodala da takav plan mora biti osujećen i ocenila "da je Srbija na čelu sa Aleksandrom Vučićem ključni problem za održivost BiH i za uspostavljanje mira na Balkanu".

"Takva politika Srbije ima snažan uticaj na odnose u regionu, jer deluje kao destabilizujući faktor koji preko srpskih zajednica u svim susednim zemljama sprečava integraciju i konsolidaciju tih zemalja", ocenjuje Biserko, prenosi Jutarnji list.

Dodala je da je "Republika Srpska ratni plen od kojeg Srbija neće lako odustati. U strategiji o bezbednosti Srbije, opstanak RS je prioritet".

Beograd, kaže ona, smatra da je uspostavio dobre "diplomatske odnose sa svim centrima moći u svetu" i da je time dobio na geostrateškom značaju.

"Tokom poslednje četiri godine Beograd je uspeo da dođe do Trampove administracije, što ga je ohrabrilo da pojača svoje ometajuće prisustvo, kako u Bosni, tako i u Crnoj Gori i na Kosovu, čak do tačke koja je otvarala mogućnost ''rekompozicije''" Balkana, kaže Biserko.

Bez rešavanja pitanja Bosne i Hercegovine "stabilnost Balkana ostaje upitna", zaključuje ona i dodaje da je, da bi se to postiglo, neophodno sprečiti uticaj i Srbije i Hrvatske.

Posebno je, kaže, "opasan dvovekovni imperijalizam Srbije".

"Da bi Bosna postala funkcionalna država, nužno je pre svega staviti tačku na promenu granica i sprečiti uticaj, Srbije. Posebno je opasan dva veka dugi imperijalizam Srbije. Reafirmacijom postojećih granica uz čvrsto jemstvo međunarodne zajednice moguće je ukloniti maligni uticaj svih pretenzija, posebno onih srpskih, i tek je tada moguće očekivati da se tri naroda u Bosni okrenu vlastitoj agendi. To podrazumijeva i uspostavljanje državnog identiteta, jer bez toga se ostavlja prostor dezintegracijskim trendovima", rekla je Biserko.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

Korona virus Statistika

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš