Kinezi istovremeno grade 11 tunela i osam mostova

Autoput ide ka Sandžaku

Na prioritetnoj dionici autoputa Bar – Boljare - Duga Poljana - Beograd, na potezu od Smokovca do Mateševa, koja bi u izvođenju kineske kompanije CRBC trebalo da bude kompletno završena u maju 2019. godine, do sada je završena glavnina najtežih radova.

Autoput ide ka Sandžaku

o uključuje i prethodnu kompletnu pripremu pristupa samoj dionici, kao i izgradnju dijela ključnih infrastrukturnih objekata od kojih su većina graditeljski poduhvat za sebe, poput gotovo kilometarski dugog i 180 metara visokog mosta Moračica, ili dvocjevnih tunela kao što su Jabučki krš ili Klopot…

Tuneli

Kako je Pobjedi potvrđeno iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, u toku su radovi na 11 od ukupno 16 tunela predviđenih na dionici dugoj 41 kilometar od Smokovca do Mateševa, koja startuje sa 63 metra nadmorske visine, a završava na 1.100 metara.

“Do sada je završeno probijanje u dva tunela. Obje cijevi (za dva smjera) probijene su u tunelu Jabučki krš, dok je u tunelu Klopot za sada probijena lijeva cijev, dok se proboj desne cijevi uskoro očekuje”, podaci su Ministarstva.

Kako se navodi, na prioritetnoj dionici planirano je 16 dvocjevnih tunela, ukupna dužina u obje cijevi biće 35,5 kilometara.

“Radovi se intenzivno izvode i do sada je (na 11 tunela) ukupno završeno 15.600 metara, što predstavlja 45 odsto ukupnog iskopa. Na preostalih pet tunela u toku su radovi na predusjecima i očekuje se početak iskopa u narednom periodu”, kaže se u odgovorima.

Iz Ministarstva podsjećaju da je svemu prethodio cijeli niz pripremnih radova, kojim se stvaraju uslovi da se počne sa glavnm radovima.

Naime, neophodno je obezbijediti prilaze gradilištu, u smislu izgradnje novih i osposobljavanja postojećih puteva za prolaz mehanizacije, formirati kampove za smještaj radnika, betonske baze, separacije i cijeli niz postrojenja neophodnih za izgradnju. Ovi radovi su završeni u najvećem dijelu, dok se glavni radovi intenzivno izvode.

Mostovi

Prema podacima Ministarstva, na samoj trasi autoputa, bez priključnih rampi, petlji i nadvožnjaka, planirano je 20 mostova ukupne dužine 6,1 km. U ovom trenutku radovi se intenzivno izvode na osam mostova, čija je ukupna dužina 2,7 km, odnosno u toku su radovi na 44 odsto projektovane dužine mostova.

Na otvorenoj trasi, iskopima i nasipima, radovi su se odvijali intenzivno u toku ljetnjih mjeseci, tako da je završeno oko 20 odsto radova.

Na pitanje koji su to u graditeljskom smislu najveći izazovi za izvođača, iz Ministarstva saobraćaja navode da svaki objekat na ovoj dionici predstavlja poseban izazov, a da izgradnja ključnih infrastrukturnih objekata već uveliko traje.

Izgradnja tunela dužine veće od dva kilometra (Vežešnik prosječne dužine 2.420 metra, Vjeternik prosječne dužine 2.945 metara, Kosman prosječne dužine 2.585 metara) je u toku.

Takođe, na tri najduža mosta na trasi (Moračica dužine 960 m, Uvač 4 prosječne dužine 800 m i Jabuka prosječne dužine 774 m) se intenzivno radi.

“U narednom periodu se očekuje početak radova na izgradnji mostova Tara 1 prosječne dužine 234 metra i Tara 2 prosječne dužine 426 metara. Kada su u pitanju radovi na otvorenoj trasi, uskoro se očekuje i početak izgradnje petlji koje će predstavljati vezu autoputa sa postojećom saobraćajnom infrastrukturom”, kažu u Ministarstvu.

Izvor: (Kinezi istovremeno grade 11 tunela i osam mostova)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš