Austrija od vikenda djelomično otvorila granice prema šest susjednih država

Svi koji žele ući u Austriju, bez obzira iz koje zemlje dolaze, osim navedenih iznimaka, moraju i dalje na ulazu u Austriju imati liječničku potvrdu da su negativni na koronavirus, ne stariju od četiri dana ili u protivnom moraju ići u karantenu. To vrijedi i za hrvatske državljane.

Austrija od vikenda djelomično otvorila granice prema šest susjednih država

Austrija je u ponoć otvorila granične prijelaze prema Njemačkoj, Švicarskoj i Lichtensteinu uz napomenu da se "djelomično mobilno nadziru". Ulaz i izlaz iz zemlje dozvoljen je pod određenim uvjetima. Direktor policije u austrijskoj pokrajini Vorarlberg (na tromeđi Austrija-Švicarska-Njemačka) Hans Peter Ludescher je rekao: "Stalne kontrole na graničnim prijelazima su završile. Od nedjelje ujutro (danas) kontrole se provode samo još selektivno".

Na većim graničnim prijelazima u "glavno" vrijeme prijelaza (veći protok prometa), i dalje je nazočno osoblje za nadzor državne granice. Manji prijelazi nadziru se sporadično. Pri ulazu u Austriju , austrijski državljani s prebivalištem u Austriji moraju imati potvrdu o negativnom testu na koronavirus ne stariji od četiri dana, inače u protivnom moraju u 14-dnevnu karantenu. Iznimka su, između ostalih, osobe koje stanuje i žive u pograničnom području, ili svakodnevno putuju na posao preko granice.
Posebni razlozi za prelazak granice su slijedeći:
Granice su otvorene i za osobe koje imaju "posebne obiteljske razloge" za prelazak granice (vjenčanja, pogrebi i vjerske svečanosti) ili neodgodive razloge skrbi o životinjama. Kao valjani razlog prelaska granice navodi se i posjeta svom životnom partneru s druge strane granice. U slučaju kontrole navedena osoba mora dokazati životno partnerstvo s navedenom osobom potvrdom od mjestu stanovanja ili kopijom putovnice partnera koji živi u Austriji.
 
Sva turistička putovanja preko granice i dalje su zabranjena. Prema tome ulaz i izlaz iz Austrije dozvoljen je i dalje samo pod određenim uvjetima. Što se tiče ublažavanja graničnih kontrola s Češkom, Slovačkom i Mađarskom austrijsko Ministarstvo unutarnjih poslova je istaknulo da se s tim zemljama u subotu u ponoć također otvaraju granice: - Sinkronizirano s otvaranjem granice s Njemačkom, Lichtensteinom i Švicarskom, sada se ukidaju granične kontrole zdravstvenih vlasti i policije i na prelazima s Češkom, Slovačkom i Mađarskom - stoji u objavi austrijskog MUP-a.

 

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš