Malo nas je al' nas ima

Alma Zadić, rođena u Tuzli, biće ministarka u vladi Austrije!

U novoj austrijskoj vladi, koja bi trebalo da položi zakletvu početkom januara, na ministarskoj poziciji bi mogla da se nađe i političarka porijeklom iz BiH, Alma Zadić.

Alma Zadić, rođena u Tuzli, biće ministarka u vladi Austrije!

Narodna partija Austrije (OVP), mandatara za sastav nove vlade Sebastijana Kurza, i stranka Zelenih ušle su u finale koalicionih pregovora i do kraja nedjelje trebalo bi da se utanače posljednje tačke.

Prema pisanju medija OVP će, pored mjesta kancelara koje će zauzeti Kurz, dobiti osam ministarstava - finansije, unutrašnjih i spoljnih poslova, odbrane, poljoprivrede, obrazovanja, privrede i bez portfelja.

Zeleni će dobiti vicekancelara sa nadležnostima za sport i javnu upravu, te ekologiju, a u taj resor će biti objedinjeni i saobraćaj, infrastruktura i vjerovatno energetika, dalje dobijaju pravosuđe, socijalna pitanja, zdravstvo, žene ili kulturu.

Iz redova Zelenih Ministarstvo pravosuđe preuzeće, kako pišu mediji, Alma Zadić, rođena Tuzlanka, koja se sa roditeljima, tokom ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini preselila u Austriju, gdje je prošla školovanje.

Nakon završenih studija prava 2007. godine u Beču, ona je praksu prošla u Međunarodnom tribunalu za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije u Hagu.

Školovala se i u SAD, poslije čega je završila i doktorat prava u Austriji.

Od 2017. godine bila je poslanik u austrijskom parlamentu, najprije za listu "Pilz", a na prošlim izborima kandidovala se za Zelene.

Ministarstvo unutrašnjih poslova preuzima Karl Nehammer, blizak saradnik Kurca, a odbrane Klaudia Tanner, koja je do sada bila direktorka Saveza poljoprivrednika Donje Austrije.

Gernot Blümel, još jedan blizak saradnik Kurca, u novoj vladi biće ministar finansija.

Ministarstvo poljoprivrede ponovo će preuzeti Elizabet Kestinger, a Ministarstvo zaštite životne sredine i saobraćaja vodiće Leonore Gewessler.

Ministar za socijalna pitanja biće Rudolf Anschober, dugogodišnji član Zelenih.

Ministrica bez portfelja, koja će biti nadležna za agende EU, biće Karoline Edtstadler, a ministar obrazovanja biće ponovo Heinz Faßmann.

Ministrica za pitanje žena biće najvjerovatnije Eva Blimlinger, bivša rekortka univerziteta.

Ministarstvo privrede preuzeće Margarete Schramböck, koja će u svom resoru morati da se bavi i digitalizacijom.

Što se vanjskih poslova tiče pominju se dva imena, aktuelni ministar Alexander Schallenberg i Peter Launsky-Tieffenthal.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš