Albanija jeftina: A kada čuju srpski jezik..

Tako su Srbi ovog leta mahom dosadašnje omiljene destinacije u Crnoj Gori, Turskoj ili Grčkoj zamenili onima u Albaniji.

Albanija jeftina: A kada čuju srpski jezik..

Aleksandar Nićiforović iz Novog Pazara kaže da je imao brojne predrasude, ali sada planira ponovo da letuje u Albaniji 

On priznaje da je pre polaska imao predrasude o Albaniji i Albancima i da nije imao nikakvu predstavu o lepotama njenog primorja. 

- Idem ponovo! Taj stav sam promenio prvog dana. Plaže su čiste, cene u kafićima i restoranima niže nego u Pazaru, ugostitelji i stanovništvo ljubazni, posebno prema nama iz Srbije. Stariji čak govore srpski i rado ćaskaju sa gostima iz naše zemlje. Apsolutno niko ne obraća pažnju ili priča o politici - kaže Aleksandar. 

Ovaj mladić ističe i da je letovao u brojnim zemljama, ali da mu je Albanija za kratko vreme prirasla srcu i da je ispred i Crne Gore i Grčke. 

Najviše idu iz Novog Pazara

Koliko ih je Albanija i Drač, omiljena destinacija Novopazaraca u toj zemlji ovog leta, opčinila pokazuje i podatak da je jedna porodica odlučila da kupi stan u tom gradu na obali Jadrana. 

- Toliko smo oduševljeni morem, dugom peščanom plažom, dobrim ljudima da već razgledamo ponude u agencijama za nekretnine kako bismo kupili stan. Verujemo da je to dobra investicija, imaju ogromne turističke potencijale i verujemo da će Drač sledećih godina biti jedna od top destinacija. Sigurno da ćemo mi svakog leta biti tamo - priča sredovečni bračni par. 

Pun pansion: 390 evra

Jedna od agencija iz Novog Pazara koja je ovog leta imala ponude za albansko primorje kaže da je ovog leta vladalo veliko interesovanje za tu destinaciju. 

- Nudili smo hotel koji je na samoj plaži, tu je i bazen, sobe su odlične, većinom sa pogledom na more, hrana sjajna i zaista su svi naši klijenti bili prezadovoljni, pre svega odnosom cena –kvalitet. Pun pansion, bez ikakvih doplata za ležaljke ili nešto drugo za deset noćenja je iznosio 390 evra - priča Nereska Biberović iz ove agencije. 

I u drugim turističkim agencijama potvrđuju da je ovog leta znatno povećan broj Novopazaraca koji su odmor proveli u Albaniji. 

- Uglavnom se radi o onima koji su ranije letovali u Crnoj Gori, tačnije Ulcinju. Oni su se sada odlučili za Albaniju, jer su cene pristupačnije, plaže su prelepe, domaćini ljubazni. Hoteli su na samim plažama, a i put do Drača je odličan i stiže se brže nego do crnogorskog primorja - kaže Redžep Korać iz jedne od agencija. 

Idemo i sledeće godine

Pune ruke posla i ovog leta imaju vlasnici turističkih agencija u Preševu i Bujanovcu, jer je broj onih koji putuju u Albaniju sa ovih prostora 35 odsto veći nego lani. 

Ipak, u jednoj od vranjskih agencija ističu da Srbi sporadično odlaze na albansko pimorje i da su im tradicionalno glavne destinacije Grčka, Tuska i Jadransko more. 

Uprkos rovitim političkim odnosima sa balkanskom zemljom podno Prokletija, na 362 klometra duge obale Jadranskog i Jonskog mora u Albaniji letovalo je pedesetak turista iz Vranja, Vladičinog Hana, Surdulice i Bosilegrada. 

- Pvi put sam u julu sa porodicom deset dana proveo u Draču i nismo se pokajali. Plaže su čiste i uređene. Domaćii su veoma ljubazni, gostoljubivi i predusretljivi. Cene aranžmana primerene su našem standardu. Letovanje u sopstvenoj režiji košta nas ukupno 1.000 evra. Verovato i iduće godine odlazimo u Albaniju - zadovoljan je Z.J. iz Vladičinog Hana. 

U hotelima sa četiri zvezdice u Draču desetodnevni aranžman košta od 260 do 370 evra. Deca do šest godina letuju besplatno. 

- Priuštili smo sebi da sa porodicom boravimo 15 dana u Sarandi, biseru Jonskog prmorja u Albaniji. Prelepa priroda, odlična klima, a cene povoljne. Hrana izvrsna, obroci obilni i ukusni. Plaže su uređene, kamenite ili peščane. Prava destinacija za odmor - priča Marija Aleksandrović iz Surdulice. 

Pun pansion u Draču 180 evra

Srpski turisti tvrde da se u albanskim primoskim mestima trude da budu na usluzi gostima. Sporazumevanje je uglavnom na engleskom jeziku. Mnogi znaju italijanski i srpski. Srbi tvrde da su Albanci sjajni domaćini njima i turistima iz Nemačke, Francuske i Rumunije. 

- Letovanje u Albaniji je bezmalo upola jeftinje nego u Grčkoj. Piće, kafa, ishrana, slatkiši u restoranima su za 30 odsto povoljniji nego u gčkim letovalištima. Vidi se da Albaija sve više osvaja evropske turiističke stadarde - priča M. Zarev iz Bosilegrada. 

Menadžer jedne agencije u Bujanovcu Kastriot Jakupi podseća da iz Gnjilana do kraja septembra postoji organizovani prevoz za sve destinacije u Albaniji. U najekskluzivnijem mestu za letovanje u Sarandi cena kompletnog aranžmana sa prevozom i punim pasionom za šest dana bila je od 275 evra u julu do 225 u septembru. Pun pansion sa šest noćenja i prevozom od Gnjlana - u Draču košta 180 eva.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš