Agenti FBI stigli u Albaniju, najavili "veliko hapšenje"

Zapadni eksperti tvrde da se u Albaniji godišnje proizvede više od 1.500 tona marihuane, vrijedne gotovo osam milijardi eura. U toj zemlji ne postoji ni jedna privredna grana sposobna da generiše toliki kapital.

Agenti FBI stigli u Albaniju, najavili "veliko hapšenje"

Dva agenta američkog Federalnog istražnog biroa stigla su u Albaniju kako bi pomogli istrage vezane za pranje novca i organizovani kriminal, prenosi RTS.

Američki agenti su u Tirani poslije serije skandala sa švercom droge u zapadnu Evropu, u koje su bili umiješani i visoki zvaničnici. "Veliko hapšenje" najavljeno za početak sljedeće godine.

Specijalni agenti Mark Njuhaus i Džek Liao će sa policajcima iz Njemačke, Britanije i Italije istraživati organizovani kriminal u Albaniji.

Prvo veliko hapšenje najavljeno je za početak naredne godine, rekao je američki ambasador u Tirani Donald Lu.

Akcija nekoliko zapadnoevropskih policija i SAD uslijedila je pošto je italijanska policija zaplijenila nekoliko tona marihuane i uhapsila vođe albanske bande, koji su organizovali prevoz droge iz Albanije u Italiju.

U istrazi koja je pratila hapšenja, ustanovljene su veze visokih zvaničnika vlasti u Tirani sa mafijom, pa je tužilaštvo pokrenulo istragu protiv nekadašnjeg ministra policije Saimira Tahirija, čije se ime u više navrata pominjalo u prisluškivanim razgovorima.

Albanija ima dugu tradiciju gajenja marihuane, koja se prije dolaska Envera Hodže na vlast slobodno koristila čak i kao sredstvo za smirenje za djecu. U Hodžino vrijeme, uzgajanje ove biljke bilo je dozvoljeno samo posebnim kombinatima, koji su je izvozili, mahom švajcarskim farmaceutima.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš