Poslle 16 godina

Na Kosovu skoro 100 obolelih od malih boginja

Na Kosovu je na teritoriji Prištine i Kosova Polja posle 16 godina zabeležena epidemija malih boginja, potvrđeno je iz Instituta za Javno zdravlje u Prištini. Do sada je registrovano 98 obolelih, dok iz Doma zdravlja u Gračanici poručuju da na teritoriji ove opštine nema obolelih.

Svetska zdravstvena organizacija je propisala da se epidemija morbila-malih boginja proglašava ukoliko se registruje jedan slučaj iz instituta za javno zdravlje u Prištini poručuju da je epidemija morbila posledica nevakcinisanja. I pored obavezne vakcinacije nijedna od 98 obolelih osoba nije vakcinisana protiv ove bolesti.

"Što se tiče smrtnog slučaja deteta od 15 meseci koje je, nažalost, bolovalo od hronicnih bolesti - neopatije, pneumonije biletarale, insuficience kardiovaskulare, infekcija malim boginjama je pogoršala zdravstveno stanje. U ovom slučaju ne možemo reći da su male boginje uzrok smrti. Danas smo posetili infektivnu kliniku gde smo se sastali sa direktorom klinike. Veoma je važno da su  svi oboleli bili nevakcinisani. Sve Evropske države se bore sa epidemijom boginja već 5-6 godina. Na Kosovu do sada nismo imali slučajeve. Situacija je pod kontrolom o čemu ne brinemo samo mi, već i ekipe na terenu", rekla je epidemiolog Isme Humoli.

Iz Infektološke klinike u Prištini poručuju da je najviše obolelih predškolskog i školskog uzrasta, dok najstariji pacijenti imaju 40 godina .

"Na lečenju imamo trenutno 57 pacijenata, samo danas smo primili 8, različitog uzrasta, uglavnom mlađe dobi. Od svih obolelih samo je troje bilo vakcinisano. Primljena je i žena u 4 mesecu trudnoće. Od primljenih pacijenata 4 je u kritičnom stanju, u najkritičnijem je pacijent od 37 godina i nalazi se na intenzivnoj nezi. Preminulo petnaestomesečno dete je već bolovalo od bronhitisa i ni ono, kao ni većina primljenih pacijenata, nije bilo vakcinisano", rekao je direktor Infektivne klinike dr Hamdi Ramadani.

U Domu zdravlja u Gračanici još uvek nije registrovan ni jedan slučaj malih boginja. Simptomi kod ovog virusnog oboljenja su curenje nosa, suzenje očiju, crvenilo lica, osip po telu i kašalj.

"Apelujem da se ljudi odazovu, pojavila se epidemija, da ne paniče, biće redovno pozvani, napravićemo prioritete i prvo ćemo pozvati decu koja nisu primila ni jednu vakcinu. Biće verovatno da ubrzanim putem u periodu epidemije čak mogu deca i pre12 meseci, sa 9 meseci ako se već proglasi da postoji epidemija da vakcinišemo decu i ranije", kaže pedijatar Sonja Rakočević.

Dom Zdravlja Gračanica bavi se zaštitom dece iz Preoca, Lapljeg Sela, Čaglavice i Donje Brnjice. U okviru preventive epidemije u planu je obilazak obdaništa i vrtića. Stručnjaci savetuju da se povede računa o higijeni ruku, jer se ovaj virus prenosi kapljičnim putem. Bitno je da bolesna deca ostanu kod kuće kako se zaraza ne bi širila.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš