Model prikupljanja glasova još neutvrđen

oš nema konkretnog dogovora oko toga na koji će način Srbi na Kosovu glasati za parlament Srbije. Nagoveštaja ima da će i ovog puta, kao i ranijih godina, ovaj proces sprovesti misija OEBS-a u Prištini.

Model prikupljanja glasova još neutvrđen
Kosovske vlasti navode da će se sledeće nedelje znati konkretni detalji, dok predstavnici Srba naglašavaju da je neophodno da se izbori sprovedu u svim srpskim mestima.

Na Kosovu će i ovog puta najverovatnije misija OEBS posredovati u procesu prikupljanja glasova tokom parlamentarnih izbora u Srbiji zakazanih za 24. april.

Senad Šabović, portparol OEBS-a, potvrdio je za RSE da ima nagoveštaja da će OEBS sprovesti proces sakupljanja glasova za osobe sa pravom glasa.

"U kontaktu smo sa stranama i očekujemo razjašnjenja svih vezanih pitanja u narednom periodu. Smatramo da će to biti brzo. OEBS je spreman da pomogne u skladu sa bilo kojim rezultirajućim dogovorima", ističe Šabović.

Inače, tokom parlamentarnih izbora 2014. godine, misija OEBS-a na Kosovu je za potrebe operacije prikupljanja glasova otvorila deset centara u srpskim enklavama da bi kosovski Srbi, koji imaju dvojno državljanstvo, glasali.

Što se ove godine tiče, model prikupljanja glasova još nije utvrđen, kazao je Šabović.

I iz Vlade Kosova kažu da još nema konkretnih razgovora oko tog pitanja. Zamenik ministra lokalne samouprave, Bajram Gecaj, za RSE je naveo da će najverovatnije sledeće nedelje biti nečeg konkretnijeg.

Srbi će, najverovatnije, biti u mogućnosti da glasaju samo za parlament Srbije.

Slavko Simić, šef poslaničke grupe Srpske liste u Skupštini Kosova, u izjavi za RSE kaže da je ova lista, kao projekat Vlade Srbije, uključena u ovaj izborni proces.

Simić očekuje da će se srpski parlamentarni izbori na Kosovu održati preko OEBS-a, te očekuje da će i ovog puta biti deset izbornih centara kao i prethodnih godina.

"U interesu demokratije, prava i svakog drugog procesa, neophodno je da se izbori sprovedu u svim opštinama sa srpskom većinom, kao i na celoj teritoriji Kosova i Metohije, tamo gde građani žele da ostvare svoje glasačko pravo", kaže Simić.

I Ranđel Nojkić, poznavalac političkih prilika na Kosovu i u Srbiji, navodi da je sada jasno da su lokalni izbori Srbije na Kosovu prošlost, te stoga nisu ni raspisani za Kosovo, a što se parlamentarnih izbora tiče – sigurno je da će se oni održati uz posredstvo OEBS-a.

"Ja ne očekujem nikakve probleme, ukoliko se ne pojave problemi na samim biračkim mestima. Ali, to već nije problem za Prištinu, to je problem za Srbe na prostoru Kosova", ocenjuje Nojkić.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš