Zlipotok: Objelježena 101. godišnjica od Čanakaljske bitke

Uz prisustvo velikog broja mještana Zlipotoka i okolnih sela, sinoć je u sali osnovne škole u Zlipotoku kulturnom manifestacijom pod motom „ I mi smo bili tamo, zato što smo braća“ objelježena 101. godišnica od Čanakaljske bitke.

Povodom objeljžavanja 101. godišnjice od Čanakaljske bitke  kulturne manifestacije će biti održane  u Brodu i Restelici, a centralna manifestacije će biti održana 25 marta u Hotelu „ Meka u Dragašu, s početkom u 9:30 časva.

Večerašnja Manifestacija u Zlipotoku  počela je učenjem Kurana, a historijski osfrt na Čanakaljsku bitku i učešću mještana Zlipotoka u njoj, dao je Adnan Redžeplar, Kordinator nastave na bosanskom jeziku i mještanin sela Zlipotoka. On je između ostalog naglasio:

„Danas smo se okupili ovdje, kako bi se sjetili na šehide koji su dali svoje živote  na braniku dina i vjere. Bitka na Čanakalji, će za nas ispisati najtragičniji događaj u historiji Sela i Gore. Kažem sela, jer  Zlipotok ovu bitku nikad neće zaboraviti. 92 šehida  i tri gazije će nas vječno pdsječati na Galipolje.  Argumenata o potvrđivanju ove činjenice je mnogo.

Na kraju prestave domaćini su za sve pripremili halvu, tradicionalni domaći specialitet koji se poslužuje na svadbama i sunetima.

Naime na popisu od 1913 Zlipotok broiji  914 članova i treće je selo po broju stanovnika u Gori, odmah iza Broda i Restelice, dok su ostala sela daleko manja.

Već sledećeg popisa 1921, godine, kojeg je uradila Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca SHS,  Zlipotok ima samo 264 stanovnika. Dakle 2/3 stanovništva je nestalo za samo 8-10 godina. Uzimajući u obzir činjenice da su se u periodu  1912-1921 desili vrlo bitni događaji, koji su promjenili kartu svijeta; Balkanski ratovi (1912-1913), zatim prvi svetski rat 1914-1918 i jedan njabitniji momenat u ovom periodu  za nas za Goru, odlazak Osmanske Turske sa ovih prostora. Nemamo nikakvih potvrdženih podataka da je neko iz sela stradao u Balkanskim ratovima niti u Prvom svjetskom ratu, što ne isključujemo i takvu mogućnost.

Ali ono što je zadesilo selo poslije Čanakaljske bitke i iseljavanje poslije povlačenja osmanske Turske je jednim imenom nazvno tragedija.

10% stanovnika od ukupnog broja je palo kao šehid na Čanakalji, ostavivši 80 udovica u selu sa sitnom dječicom i samo starim muškim osobama

 Ovaj period će narednih nekoliko generacija  u selu pokušavati da izdigne i obnovi ljudstvo.

Ponosni na svoje očeve, djedove, pradjedove, prenosiće s koljevke na koljevku priču o Čanakaljskim sehidima. I neznajući za geografski pojam u dubini srca je urezana svakom od nas.

Sada kada se slobodno  i bez ikakva straha za posljedice sječamo  ove bitke na 101 godinu od Čanakaljea u istoj smo poziciji, generacije su na istom ispitu, ostati tu gdje šehidi počivaju ili otići  u neizvjesnost trbuhom za kruhom.

Zato se na kraju obračam mladima i onima za koje smo prolivali klrv ne štedeći ga. Pomogni te nam da ova djeca ostanu ovdje, jer se neće imati ko sječati šehida. Pomognite ovim ljudima ovdje da saznaju njihovu pravu historiju.

Jer narod koji nema Historiju je osuđen na nestanak.  Dakle pomognite nam da opstanemo! Istako je Adnan Redžeplar.

Nakon toga učenici Osnovne škole „ Svijetlost“ iz Kruševa zajedno sa učenicima iz Zlipotoka izvele su bogat kulturno umjetnički program. Kroz razne recitacije učenika  evocirane su uspomene na Čanakaljsku bitku. U programu su učestvovoali i učenici osnovne škole 25. maj u Vraništa.  

Posebnu pažnju publike privukla je drama koja je nastala na osnovu kazivanja starijih mještana. Naslov drame je „ Povratak kući“. Drama je odigrana u tri čina. Nakon bitke na Ćanakalje od 92 mještana Zlipotoka samo je troje njih preživelo bitku i vratilo se u selo. Troje preživjelih nakon dolaska u selo nailaze na problem kakao saopštinti majkama i rodbini da su njihovi mještani ostali na Čanakalje, kao šehidi. Drama je veoma je emotivno djelovala na publiku, i nije bilo gotovo nijednog prisutnog u sali kome suze nijesu potekle.

Domaćini su se postarali i za ovu prestavu pripremili halvu, tradicionalni specialitet koji se poslužuje na svadbama i sunetima. Nakon predstave prisutni su se zasladili ovom tradicijonalnom poslasticom.

B A L A D A   O   Č A N A K K A L E U ( Čitao: Nuhija Tairovci)

  1. PRED VEČE, KAD POČNE NEBO DA TAMNI                                                                                

A ZVJEZDE POČNU DA ŠETAJU NEBOM

MOJ DEDO POČINJE PRIČU

MOJ DEDO OŽIVLJAVA HISTORIJU

  1. DOK SLUŠAM KAKO DEDO  BESJEDI

UTONEM U DUBOKE MISLI

  1. VIDIM MLADIĆA SNAŽNOG

JAKOG UŽURBANOG

NEKA VIJESTA GA JE UZNEMIRILA

ŠTA LI JE ČUO ?

  1. DALEKO TAMO BOJ SE BIJE,

DALEKO TAMO KRV SE LIJE,

NE ŽALI NIKO KRV DA PROLIJE

SAMO DA SE BITKA ZA VATAN DOBIJE

  1. AL POMOĆ TREBA BRAĆO DRAGA

MNOGO JE NEPRIJATELJA,

POPUŠTA SNAGA

  1. I MLADIĆ ODMAH ZA BOJ SE SPREMI

I SA NJIM JOŠ BEZBROJ JIGITA KRENU

OVO NIJE BITKA ZA SLAVU

OVO JE BITKA ZA DIN, ZA IMAN, ZA VATANA

TO GA POKRENU

  1. I NE ZNAJUĆI ŠTA IH TAMO ČEKA

GRABILI SU DALJINU, GUTALI KILOMETRE

  1. ČANAKKALE, DIM ZGARIŠTA, PEPEO,

ZEMLJOM KAO RIJEKE TEKU POTOCI KRVI

BOLNI JAUCI, SUZE, PLAČ

  1. ALI IZNAD SVEGA , SNAGA , VJERA

ČVRSTA VJERA U ALLAHA

DAJU SNAGU OVIM KAHRAMANIMA

OVIM OBIČNIM SMRTNICIMA

KOJI NIKAD NE UMIRU.

  1. NE UMIRE SVAKO KAD PRESTANE DA ŽIVI,

NEKO UMRE DA BI VJEČNO ZIVIO

NE, SMRT NIJE KRAJ

SEhIDSKA SMRT JE NOVI POČETAK

ŠEHIDI NIKAD NE UMIRU

ŠEHIDI VJEČNO ŽIVE

  1. PRIČA MI TAKO DEDO, NE UMARA SE

A JA OPET UTONEM U SVOJE MISLI

  1. VIDIM RAT I ČUJEM RAT

I TUTNJE TUTNJE TOPOVI

  1. IZ STOTINE HILJADA GRLA

ČUJE SE TEKBIR, ALLAHU EKBER

  1. ODJEKUJE ČANAKKALE,

IZMEĐU RIDOVA GLAS SE DIŽE U VISINE

A MORSKI GA VJETAR RAZNOSI NA SVE STRANE.

  1. I TAKO DEDO PRIČA I PRIČA

ZA ČANAKKALE SE PRIČATI MOŽE

DANIMA I NOĆIMA

ZATO, OVU BALADU ZAVRŠAVAM

SA DOVOM NA USNAMA

NEKA ALLAH DŽENNETOM NAGRADI

SVE NAČE ŠEHIDE

KOJI SU PALI BRANEĆI

SVOJ DIN IMAN I VATAN

NEKA JE ALLAH ZADOVOLJAN NJIMA

Autor balade :  Mukadesa Tairovci

Izvor: (gorapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš