Podjeljeni udžbenici iz BIH

Zamjenik ministra Usmen Baldži, podjelio udžbenike učenicima više srednje škole u Dragašu

Danas je zamjenik ministra Obrazovanja nauke i tehnologije, Usmen Baldži, podjelio udžbenike, koji su dopremljeni iz Bosne i Hercegovine, učenicima više srednje škole „ Ruždi Beriša“ u Dragašu.

Svečanoj podjeli udžbenika pored Zamjenika ministra obrazovanja  prisustvali su: Hajri Ramadani  Direktor direktorijata obrazovanja u Opštini Dragaš, Direktor više  srednje škole, Šućurija  Nebiju, Kordinator nastave na bosanskom jeziku, Adnan Redžeplar, kao i profesori koji rade u nastavi na bosanskom jeziku.

„Sve što sam do sada naučio naučio sam iz udžbenika, svaki ovaj udžbenik je po jedan prozor, škola bez udženika je isto kao i kuća bez prozora“, naglasio je između ostalog direktor direktorijata Hajri Ramadani.

„Ja sam danas jako srećan jer je ovo po prvi put od 1999. godine, da dobijemo knjige. Želim da se zahvalim prije svega Vladi Kosova, koja je objezbedila novac da se kupe ove knjige, Zamjeniku ministra Usmenu Baldžiju i  svima onima koji su učestvovali u realizovanju ovog projekta, a učenicima da poželim dobar uspjeh i uspješan rad sa novim knjigama. Takođe želim da naglasim da sam srećan sam što je nabavkom knjiga  došo  kraj diktiranju, i nadam se da će od ovog projekta  pored učenika i profesora interes imati komletna zajednica, koja će dobijati mnogo kvalitetnije kadrove“, naglasio je između ostalog Adna Redžeplar, Kordinator nastave na Bosanskom jeziku.

„Danas sam pun emocija i posebna mi je čast da sam među vama, emocije su mnogo jače zato što ne puno davno, negdje prije petnaet godina, ja sam bio  jedan od aktera formiranja nastave na Bosanskom jeziku.

Sam čin podjele udžbenika je radost za djecu i profesore, dok za mene je ovaj čin trostruko važan za nastavu na bosanskom jeziku. Trostruko važan za sve nas koji se nalazimo u tom obrazovnom miljeu.

Prvo je to da je Vlada Republike Kosova svatila  da naša majka Bosna i Hercegovina zbog poznatih okolnosti i svog unutrašnjeg  urešenja nije mogla da svih ovih godina napravi jedan ovakav potez, i nije mogla da učenicima manjiske zajednice koji pohađaju nastavu na Bosanskom jeziku podjeli udžbenike, kao što to rade drugi, u regionu. Uzmimo primjer  Turske ili druge zemlje, ili Kosova koji obezbeđuje udžebnike za  Preševsku dolinu.

Želim da vam kažem da je  Vlada Republike Kosova izvojila 50 hiljade eura i preko izdavačke kuće „Libri shkolor“memorandumom o saradnji sa izdavačkom kućom „Vrijeme“ iz Zenice, objezbedila  ove udžbenike za nastavu na Bosanskom jeziku. Znamo koliko su nam bili neophodni svih ovih godina udžbenici i znamo koliko je bilo teško držati nastavu bez adekvatnih udžbenika.

Ministarstvo obrazovanja nauke i tehlologije do kraja je ispoštovalo sve  procedure oko nabavke udženika i stavljanju istih u obrazovni proces. Svi udžebnici su vrednovani  od strane komisija u Ministarstvu obrazovaja, i dobili su prelaznu ocjenju, jer ne vređaju nacionalna i vjerka osjećanja niti Albanaca niti Srba, niti ostalih zajednica koji žive na Kosovu.

Druga bitna stvar je odluka ministra da se i u budućnosti nastavi sa ovakvom praksom i da se kontinuriano po potrebi nabaljaju udžebenici za potrebe nastave na Bosanskom jeziku. I treća jako bitna stvar, ovakve mogućnosti nažalost nemaju Bošnjaci u Makidoniji ili Sandžaku, niti u srpskom niti u crnogorskom djelu, kao što takvu mogućnost nemaju bošnjaci koji žive u Albaniji ili Hrvatskoj

Što se tiče naše Opštine želimo potpunu integracije kompletne zajednice u jedan obrazovni sistem shodno zakonima Kosova.Podjele nisu dobre i mala smo mi zajednica za takav luksuz. Djeca se nesmeju zloupotrebljavati, vi morate samo da radite i da učite.

 Nadam se da će te narednih godina biti mnogo bolji na nacionalnim testovima i na taj način će te biti mnogo konkurentniji na našim Univrzitetima“, kazao je izbeđu ostalog Usmen Baldži zamjenik ministra obrazovanja.

Izvor: (Gorapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš