Zamjenica premijera Kosova Emilija Redžepi i šefica IOM-a u radnoj posjeti Opštini Dragaš

Danas je zamjenica premijera Kosova, Emilija Redžepi zajedno sa svojim saradnicima, kao i šefica IOM-a, za Kosovo Ana Rostovska s regionalnim predstavnicima IOM-a posjetili opštinu Dragaš.

Cilj ove današnje posjete bio  je prje svega upoznavanje sa svim problemima s kojima se susreće opština Dragaš, kao i posjeta korisnicima projekta “Stabilizacija zajednica” koji se skoro zadnjih 7  godina realizuje u opštini Dragaš.

Na sastanku su na zahtjev zamjenice premijera Kosova pozvani i odbornici iz manjinske zajednice, kao i direktori Direktorijata takođe iz manjinske zajednice. Sastanak je održan u kancelariji gradonačelnika.

U svom uvodnom izlaganju gradonačelnik, Bedžet Dželjadini upoznao je zamjenicu ministra o svim glavnim problemima s kojima se susreću stanovnici Opštine Dragaš, sa posebnim naglaskom na potrebe i probleme koje imaju  Bošnjačka i Goranska zajednica.

Gradonačelnik je zatražio podršku Vlade Kosova u realizaciju kapitalnih projekata koje sama opština ne može da financira. Bilo je riječi o obezbeđivanju sredstava za kompletno asfaltiranje puta Zlipotok -  Brod, povezivanje  Opštine Dragaš sa državama  u okruženju, završetak puta prema Srezimiru, kao i otvaranje graničnog prelaza Srezimir, za period od šest mjeseci.

Gradonačelnik je zatražio  da Vlada Kosova shodno procentu manjina dobija sredstva od Ministarstva Lokalne samouprave, jer opština Dragaš je opština s najvećim  procentom manjina na Kosovu. Opštine s procentom od  2 posto manjina dobijaju više sredstva nego Opština Dragaš, ta se nepravda mora ispraviti, istako je Đeljadini.

Gradonačelnik Bedžet Dželjadini   se zahvalio šefici IOM-a na podršci i financiranju projekata koje inplementira ova organizacija  i zatražio da se nastavi ovakva praksa, te poveća broj projekata od kojih obje zajednice imaju koristi.

Šef kancelarije za zajednice i povratak,  Uzair Hamza najpre je zatražio od zamjenice premijera Emijie Redžepi kao i od šefice IOM-a da se pomogne invalidu  Garipu Sulejmaniju koji  je iz sela Kukaljane, a koji   skoro 40  godina živi u domu za stare u Prištini. Njemu je nakon renoviranja zgrade onemogućeno kretanje van sobe, jer je  lift sužen, pa mu je  onemogućeno da invalidskim kolicima izađe iz sobe, On je  skoro 4 godine zatvoren u sobu. Porodica se više puta obraćala svim nadležnim institucijama  pa smatram da je ovo dobra prilika da se istakne ovaj problem naglasio je Uzair Hamza.

Govoreći o procentu zaposlenih, šef Kancelarije je naglasio da postoji ozbiljan problem oko obezbeđivanja adekvatnih kadrova, te da je potrebno da se principom pozitivne  diskriminacije smanje kriterijumi za manjine, kakao bi se što veći broj manjinja integrisao u Kosovsko društvo.

Zbog toga danas procenat zaposlenih  iznosi oko 33 posto, što ne  ogovara broju manjina koji žive u Opštini Dragaš, istakao je šef Kancelarije za zajednice i povratak.

Na sastanku je bilo riječi o problemima u obrazovanju paralelnim strukturama, upotrebi jezika, sigurnosti, te 24 - časovnom aktiviranju podstanice u Kruševu, shodno Zakonu o policiji.

 Direktor Urbanizma Bean Hadžiasan zatražio je da se ubrza izgradnja puta prema Brodu kao i da se okonča projekat izgradnje kuće socijalnim slučajevima.

Dok je direktor Zdravstva, Behar Brenoli govorio o problemima u zdravstvu te naglasio problem obezbeđivanje  ginekologa, koji nedostaje u Domu zdravlja u Dragašu.

Odbornik ispred pokreta za Goru Nedžmidin Sejdilar se osvrnuo na probleme oko službene web  stranice, koja kako je naglasio nije dvojezična, On je  takođe je govorio o problemu oko  obezbeđivanja  zapisnika na dva jezika, kao i problemu koji se odnosi na popunjavanju kadrova u domu zdravlja, te problemu oko objezbeđivanja ginekologa.

Zamjenica premijera je dala punu podršku u rješavanju svih problema i naglasila da je ona uvjek spremana da pomogne Opštini Dragaš, a da će mnoge probleme koje je čula danas pokušati da riješi u saradnji sa drugim Ministarstvima.

Nakon toga je delegacija je posjetila dva korisnika iz Broda koji su dobili projekte u okviru programa“Stabilizacija zajednica“.

Izvor: (Redakcija gorapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

Korona virus Statistika

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš