Vulin sa Gorancima slavio Bajram

Direktor Kancelarije za Kosovo u vladi Srbije Aleksandar Vulin prisustvovao je proslavi Ramazanskog bajrama u Gori na Kosovu i poručio da se nada da će svi na tom prostoru živjeti bolje, bezbjednije i da će se poštovati svačije pravo na vjeru i naciju.

Vulin sa Gorancima slavio Bajram

Vulin je svim vjernicima čestitao Ramazanski bajram i kazao da je u tu opštinu došao da sa njenim građanima podjeli radost "zbog ovog velikog dana".

"Ovo je dan kada se okupljamo, radujemo jedni drugima i ovo je dan kada delimo radost sa svojim porodicama, kao i nadu da ćemo živeti bolje, bezbednije i da će se poštovati svačije pravo na veru i naciju", rekao je Vulin.

Srbija želi da Gora i Goranci na Kosovu budu deo buduće zajednice srpskih opština na Kosovu i to pitanje smo izneli u Briselu izjavio je u selu Vranište na Gori, na krajnjem jugu Kosova direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Aleksandar Vulin. Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Aleksandar Vulin rekao je da Srbija nikada neće prestati da brine o Gorancima na Kosovu.

On je kazao da je od rukovodstva opštine Gora dobio podršku da se pitanje ove opštine i njenih građana rješava u okvirima zajednice srpskih opština čije je formiranje predloženo u Briselu.

“Došao sam da razgovaram sa rukovodstvom opštine Gora da čujem koji su njihovi problem i što je još važnije da im prenesem da je delegacija Srbije na razgovorima u Briselu tražila da se problem Gore rešava zajedno sa svim opštinama u kojima Srbi žive u većini. Danas sam dobio podršku od rukovodstva opštine Gora za to”, rekao je Vulin.

Vulin je kazao da je Srbija spremna i da na druge načine provjeri volju Goranaca, da li žele da budu dio buduće zajednice srpskih opstina na Kosovu. “Srbija je spremna da organizuje referendum ovde na Gori kako bismo proverili da li Goranci žele da budu deo zajednice srpskih optina”, kazao je Vulin Građani Gore Vulina su upoznali sa svojim problemima a najveći je, kako su kazali, problem zdravstvene zaštite i razni pritisci koji se odnose na sistem obrazovanja.

Oni smatraju da je opstanak Goranaca na Kosovu nemoguć bez Republike Srbije. “Što se tiče Albanaca pritisaka nema, ali mi imamo ovde takozvane Bošnjake koji nad nama vrše pritisak da radimo po kosovskom obrazovnom sistemu.

Mi smo se još 2000. godine opredelili da radimo po sistemu Republike Srbije”, rekao je Osman Selmani koji je i predsjednik Opštinskog odbora Socijalističke partije Srbije.  

“Problem koji nas tišti je kriza i nezaposlenost, sve oči su uprte u Republiku Srbiju. Čekamo ishod pregovora da vidimo šta će biti”, kaže Džavšir Sadat. Na teritoriji opštine Gora, u oko 19 sela, živi više od devet hiljada Goranaca. Vulin je prethodno posjetio i Prizren.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš