Vraništa: Ko je poslao specijalnu policiju na mještane Vranište koji štite svoju imovinu?

Rano jutros, neposredno nakon sabah manza, negdje oko 4:30, časova, prema riječima mještana sela Vranište, bageri firme „Eurokos“ počeli su sa iskopom zemljišta, krčenjem šume i probijanjem puta za gradnju mini hidro centrale u ataru sela Vraništa.

Kao što smo i izvještavali mještani Vranište i okolnih sela protestuju već nedelju dana i protive se gradnji hidrocentrale na njihovom privatnom ataru, kao i kako oni kažu nezakonitom eksproprijacijom od stane Opštine Dragaš.

"Prje dva dana je odjejenje Osnovnog suda u Dragašu, odnosno predsjednica Sabaheta Kurtishi, donjela odluku da se za tri dana prekinu sve aktivnosti, dok Sud ne donese konačnu odluku. Taj rok nije ispoštovan, pa su radovi nastavljeni jutros rano nastavljeni", istakli su mještani Vranište.

"Mi smo se zaista opustili" kazali su predstavnici sela Vraniše, "mislili smo da će se poštovati odluka Suda. Međutim rano jutros firma je uz pomoć specijale policije došla na naša imanja,  i kao što vidite, napravili su veliki haos, kažu vidno uznemjireni mjšetani Vranište.

Ovo je stramota, mora neko odgovarati zbog ovoga. Mora se odgovoriti na pitanje, ko je poslao specijalnu policiju da objezbeđuje privatnu kompaniju? Slobodno pišite u novine neka zna cio svijet, mi nismo nikakvi kriminalci, mi samo branimo svoju imovinu, govore svi u glas okupljeni mještani Vranište.

Trebali ste da da budete jutros ovdje pa da vidite kakao nas je policija gurala. Koga to oni štite. Policija je narodna i ne bi trebalo tako da se ponaša. Mi smo legli ispred bagera, tamo su naša mala djeca, naše žene, bićemo živi štit, ali nećemo dozvoliti nikome da nas niko ponižava.

Veoma brzo su na terenu stigli prestavnici OSCE-a, Kancelarije ze zejednice, KFOR-a, UMIK-a, a prema riječima seoskog odbora, obaveštena je i Kancelarie EU na Kosovu,kao i EULEX. Predstavnici seoskog odbora su oko devet časova posjetili Sud u Dragašu,i tražili da se obustave radovi, ali kako su oni kazali predsjednica Suda, Sabaheta Kurtishi nije htela da ih prini.

Mi smo bili i kod gradonačenika Opštine Salima Jenuzija, i tražili smo da i on bude na licu mjesta, ali nažalost reko nam je da ima obaveze i da mora hitno u Prizren zbog nekih neodložnih obaveza. To nije pošteno od njega, našim glasovima je već dva mandata predsjednik, istakli su mještani. Posle upornog suprostavljanja negdje oko 10:30 časova bagrei su se povukli, a mještani su ostali da čuvaju svoja imanja.

Prema riječima Seoskog odbora koji je zadužen za komunikacije sa medijima, negdje oko 16 časova sigo je riješenje iz Suda u kojem stoji da Sud odbacuje zahtjev mještana Vranište za uvođenjem privrjemenih mjera zabrane izvođenja radova.

Takođe se u rješenju navodi kakao sve potrebne dozvole ima „ Eurokos“, kažu mještani.Sud takođe, navodi sve članove zakona koji govore o prinudnim mjerama, ali se zaobilazi glavna stvar. Nigdje se ne spominje Zakon o eksproprijaciji.

Tu jasno piše ko može da vrši i zašta eksproprijaciju. Lako je objezbediti ostale dozvole kada se objezbedi odluka o eksproprijaciji. Sud treba da se bavi tužbom i da utvrdi da li Opština, odnosno gradonačelnik  ima pravo da pokrene eksproprijaciju za centrale, i da li je to javni interes? Kazali su mještani Vranište. Mi imamo sedam dana rok za žalbu. Uložićemo žalbu, obratićemo  se i Apelacionom sudu i budite ubjeđeni da nećemo odustati, Obratili smo se svim međunarodnim institucijama kao i američkoj Ambasadi, kazali su mještani Vranište.

Kako su nas obavjestil predstavnici seoskog odbora Vranište, danas su i odbornici iz manjinske zajednice uz podršku poslanika Demokratskog saveza Kosova (LDK) sakupili potreban broj potpisa i zakazali vanrednu sjednicu skupštine za petak, na kojoj  će tražiti poništavanje odluke o eksproprijaciji.

Izvor: (Redakcija)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš