Poručeno sa debate u Vraništi

Voda i kanalizacija kao glavni prioriteti za mještane Vranište

U ponedeljak je Kosovski Demokratski Institut (KDI) organizovao javnu debatu sa mještanima sela Vranište. Debata je održana u prostorijama Centra za zajednice u Vraništi.

  • Debata

Na javnoj debati je bilo prisutno oko pedesetak mještana sela Vranišete. Debati su  prisustvovali i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u Opštini Dragaš. Pored podpredsjednika Opštine Dragaš, Šerifa Age, i Seljami Saitija, debati su prisustvovalii i  direktor javnih službi Murselj Haljilji, kordinator za prava zajednice i integraciju, Uzair Hamza, kao i  predsjedavajuči Komiteta za zajednice Munir Jonuzi. Odbornik u SO Dragaš Redžep Kamberi je bio u svojstvu domaćina.

Mještani Vranište su na debati pokrenuli mnoga važna pitanja koja su od ključnog značaja za obezbeđivanje dobrih infrastrukturnih uslova, koji su preduslov za zadržavanje stanovnika na ovm prostorima, kao i stvaranje mogućnosti za otvaranje privatnih biznisa.

Većina diskutanata je govorila o zajedničim problemima, međutim na debati su se mogli čuti i individualni problemi pojedinih mještna.

Gotovo svi diskutanti su kao problem broj jedan isticali nedostatak pijaće vode i predlagali razna rješenja.

Pored problema sa vodom istaknut je problem i kanalizacije, koji je naročito izražen u  jednom djelu sela. Loša realizacija infrastrukturnih projekata je takođe isticana kod većine diskutanata, a istaknut je problem sa malim naponom struje, kao i sa veoma lošim i uskim asfaltnim putem koji vodi so sela.

Mještani su na debati zatražili  od izvršne vlasti da se bolje nadleda realizacija kapitalnih investicija, te da se vodi računa kako  firma izvodi radove, i dali su radovi u skladu sa projektom.

Mještani su  istakli da je bilo situacija kada  se pokockavala ulica bez predhodne pripreme terena i bez podloge. Oni su zatražili  da se prilikom prijema radova komisija konsutuje i sa odoborom sela. Takođe je bilo mnogo primedba i na račun kompanije koja gradi mini centrale „ Eurokos“  i koja prilikom izvođenja radova uništava privatnu imovinu mještana Vranište. Odbornik u SO Dragaš, Redžep Kamberi je zatražio da i "Eurokos" uspostavi saradnju kroz konsultacije i sastanke sa mjšetanima Vranište, kao što je to uradila kompanija „ Renelaul Tahiti“ sa mještanima Rapče i Ksrtaca.

Zatraženo je od predstavnika izvršne vlasti da se ubrza donošenje konačne  sudske odluke u vezi davanja saglasnosi „ Eurokosu“ te da Sud da konačan odovor na tužbu mještana Vraništa protiv SO Dragaš, koja je dala saglasnost za eksproprijaciju.

Predstavnici lokalne vlasti su najpre upoznali mještane o izdvojenim sredstvima za infrastrukuru za 2019. godinu, koje iznose 30 hiljada eura, namenjeni za kanalizaciju i pokockavanje, te istakli da uprkos problemima koje imate sa vodom u Opštinu nisu stizali zahtjevi koji bi rješili ovaj problem. Oni su  odogovarali na sva postavljena pitanja  mještana i ponudili razna rješenja za nihove probleme, te  istakli da je veoma važno  da građani budu upoznati sa usvojenim pravilnikom usvojenim  od strane SO Dragaš, koji uređuje saradnju sela sa institucijama Opštine i omogućuje mještanima da oni sami predlažu svoje prioritete. Predstavnici lokalne vlasti su zatražili od mještana da se aktivira rad seoskog odbora i da ubuduće u skladu sa pravilnikom da se svi projekti predlažu  od strane mještana sela, preko svojih izabranih seoskih odbora.

Izvor: (Redakcija.gorapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš