Poručeno sa debate u Rapči

Voda i funkcionalni Centar porodične medicine, glavni prioriteti za mještane Rapče

U sklopu planiranih aktivnosti, u srijedu je Kosovski Demokratski Institut (KDI) organizovao javnu debatu sa mještanima sela Gornje i Donje Rapče. Debata je održana u prostorijama Osnovne i niže srednje škole „ 9 maj“ u Rapči.

Debati je prisustvovalo svega dvadesetak mještana. Pored mještana debati su  prisustvovali i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u Opštini Dragaš. Podpredsjednici Opštine Dragaš, Šerif Aga, i Seljami Saiti, direktor javnih službi Murselj Haljilji, direktor finsija Valjon Shabani, šef Opštinske Kancelarije za zajednice i povratak , Mehmed Hamza, kordinator za prava zajednice i integraciju, Uzair Hamza,  predsedavajuči Komiteta za zajednice Munir Jonuzi, kao i odbornik u SO Dragaš Redžep Kamberi.

Na samom početku debate direktor finasija, Vloran Shabani je upoznao prisutne o usvojenom predlogu budžeta za Rapču za 2019. godinu, dok je predsedavajući komiteta za zajednice Munir Jonuzi koji je ujedno mještanin sela Rapče, detaljnije upoznao prisutne o projektima koje se realizuju ove godine, kao i o projektima koji će biti realizovani naredne godine u Rapči.

Mještani Rapče su na debati pokrenuli mnoga važna pitanja, koja su od ključnog značaja. Oni su istakli kao jedan od glavnih prioriteta vodu i iskazali brigu za nedostatak kadrova u Centru porodične medicine, te njegovoj nefunkcionalnosti u skladu sa Zakonom o zdrastvu.

„Žalosno što naše selo oskudeva sa vodom. Dvje veoma važne institucije, škola i ambulanta nam nemaju vode, kazali su mještani Rapče.Tražimo od vas da se stavi bazen koji je napravljen još prje nekoliko godina  u fukciji i da se objezbedi voda. Poznato je da imamo nesporazume sa mještanima Donjeg Krstaca, te da nismo uspjeli da se dogovorimo oko izvora, koji je na granici atara Rapče i Donjeg Krstaca. Mi smatramo da je Opština obavezna  da postupi u skladu sa Zakonom o vodama i reši to pitanje, koje je od vitalne važnosti za naše selo. Na debati je pokrenuto i pitanje  fukcionisanja Centra porodične medicine koji opslužuje i sela Donji I Gornji Krstac.

Žalosno je da nema u Centru porodične medicine u Rapči  čistačice, a po zakonu o zdrastvu u Centru bi trebali biti zaposleno  do devet radnika, ili da funkcioniše kao Centar u Kruševu, u kojem radi  7 radnika.. Mi bi trebali imati i stomatologa i laboranta i sve ono što zakon predviđa. Ovde živi uglavnom staračko domaćinstvo“, istakli su mještani i nama je potrenba zdrastvena zaštita“.

Takođe je bili niz primedbi na račun izvođača radova, koji izvodi radove na  kanalizaciji. Konstatovano je je da je potrebna bolja kontrola prilikom prijema radova. Mještani su takođe tražili da se poveća napon struje u selu, te da se opremi sportska sala u školi. Bilo je i predloga da se uradi kompletna rekonstrukcija vodovodne mreže koja je zastarjela.

Predstavnici opštinske vlasti su odgovarali na postavljena pitanja. Šerif Aga, zamjenik gradonačelnika ispred manjinske zajednice istakao da je Rapča primjer kao ekološka sredina i obećao da će sa instutucijama Opštine raditi na rješavanju svim problema mještana. „Mi smo upoznati sa problemom u Centru porodične medicine, kao i činjenicom da doktor koji tu radi uskoro ide u penziju, ali budite ubeđeni da vas nećemo ostaviti bez doktora.

Mehmed Hamza šef Opštinske kancelarije za zajednice i povratak, i mještanin Rapče, istako da se problem vodosnabdevanja može rješiti jedino ako se voda plaća, jer ne postoji svjest kod građana da se voda racionalno troši. On je takođe istakao da nije bilo kordinacije oko gradnje kanalizacije, te da je bilo planirano da se najpre uradi kanalizacija za donju Rapču po projektu. „Ovde se radi o tome  da su političari  zloupotebili institucije zarad jeftinih političkih poena, a sve na štetu mještana“.

Govoreći o projektima za narednu godinu kordinator za integraciju i prava zajednice, Uzair Hamza je naglasio da je veoma važno da predlozi za projekte dolaze od samih mještana. „Opština je usvojila pravilnik i vi trebate odabrati predstavnike koje će sarađivati sa nama i donostiti nam predloge. To će omogućiti veću zainteresovanost mještana, kao i sprečiti sve one koji zloupotrebljavaju pozicije i politizuju  sa predlozima. Vi ste odgovorni da predlažete, a mi smo tu da realizujemo vaše predloge“.

Direktor javnih službi, Murselj Haljilji je naglasio da bi bilo dobro da danas definišemo tri bitna krucijalna problema i da probamo da tražimo rješenja. Vi ste danas istakli  problem vode, ambulante i struje.Mi ćemo se fokusirati u narednom periodu na ove probleme i raditi na rješavanju. Tražićemo pomoć i od centralnih institucija, od KDI –a i njihovih partnera, kako bi rješili vaše probleme.

Zamjenik gradonačelnika Selam Saiti je naglasio da će se problem vode u skorije vrjeme biti rješen jer Opština gradi centralni vodovod iz kojeg će se snabdevati i Rapča pijaćom vodom, ali morate biti svjesni da će se uskoro  voda morati plaćati.

Slab odaziv u Rapči  navodi na zključak da se radi  o slaboj zainteresovanosti mještana za rješavanje gorućih problema, kao i velikoj migraciji s kojom se suočava ovo selo.  Prema statističkim podatcima s kojima raspolaže Opštinska Kancelarija za zajedice, preko 1500 mještana Gornje i Donje Rapče nalazi se u zemljama zapadne Evrope, najveći broj je u Austriji, dok je jedan manji broj u zemljama bivše  Jugoslavije. Takođe stoji činjenica ja je veliki broj mještana ovog sela uzeo austrijsko državljanstvo, a odreko se kosovskog.

Pozitivna stvar je što gotovo svi koji rade u zemljama zapadne Evrope grade kuće u selu, tako da i to obavezuje Opštinu da objezbedi dobru infrastrukturu.

Interesantna je činjenica da na debatama u Vraništi i Rapči nije istaknut problem sa nedostatkom paking prostora u selima. Vjerovatno domicilno stanovništvo ne doživljava isto ovaj probem, kao naši građani koji rade u Evropi i zemljama u okruženju, ali institucije opštine će u narednom periodu fokusirati svoje aktinosti i ka rješavanju ovog problema, pokockavanjem javnih površina te izradom zaobilaznica te obezbeđivanju boljih prilaza selima.

Izvor: (Redakcija gorapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš