Usprkos povećanju broja zaraženih

U Opštini Dragaš situacija stabilna i pod kontrolom, istaknuto na sjednici Štaba za vanredne situacije

Danas je Krizni štab za vanredne situacije Opštine Dragaš održao prvi sastanak sastanak nakon konstituiranja nove opštinske vlasti.

--

Na samom početku sastanka novi  gradonačelnik Opštine Dragaš,  Bedžet Dželjadini poželeo je uspješan rad novim članovima i govorio o aktuelnoj situaciji nastaloj nakon povećanja broja zaraženih na Kosovu, novim sojem korona virusa.

On je govoreći o aktualnoj situaciji apelovao na građane opštine Dragaš da se striktno pridržavaju preporuka od strane Ministarstva zdravlja, kakao bi se spriječilo  širenje virusa.

Usprkos činjenici da je u opštini  Dragaš prisutan novi soj korona virusa “ Omikron”  situacija u opštini je stabilna i pod kontrolom, istakao je gradonačelnik, Bedžet Dželjadini.

Direktor Direktorijata zdravstva i direktor Centra porodične medicine, detaljno su obavijestili prisutne o aktualnoj epidemiološkoj situaciji u opštini. Oni su naglasili da je od početka pandemije u Opštini Dragaš bilo zaraženo 770 građana, a da je nažalost do sada 46 njih preminulo.

Oni su naglasili da  trenutno u opštini Dragaš ima 66 aktivna slučaja. Direktor zdravstva je istkao da su ovo zvanični podatci i da imaju nezvanične  informacije da je broj zaraženih od početka pandemije mnogo veći, kao i broj umrlih. Razlog  ove razlike leži u  u činjenici što se jedan broj građana liječio van Kosova, kao i da je jedan broj građana umro van Kosova, pa su pa iz tog razloga ovakvi slučajevi nisu uvršteni u zvaničnu statistiku Ministarstva zdravstva Kosova

Zbog pojave novog soja korona virusa” Omikron” koji uglavnom napada mlađu populaciju i koji ima nešto blažu  kliničku sliku, juče je Direktorijat zdravstva u saradnji sa centrum porodične medicine izvršio testiranje učenika i nastavnika u osnovnoj školi “Ilmi Bahtijari” u Blaću. Od ukupno  92 testirana učenika 30 bilo pozitivno.  Zaraženi učenici imaju blage simptome bolesti. Među zaraženima istaknuto je na sastanku ima i 13 posjetnih radnika.

Direktor obrazovanja je istakao da je  u okviru direktorija formirana opštinska radna grupa koja prati situacija na terenu i u stalnom je kontaktu sa Direktoratom zdravstva.

Šef opštinske Kancelarije za zajednice i povratak obavijestio je prisutne o aktivnostima operativnog centra Opštine Dragaš koji je između ostalog zadužen za izdavanje dozvola za kretanje u vreme policijskog časa.

Predstavnik policije je govorio o aktivnostima policije koja nastoji da osigura  poštovanje donjetih  mjere os strane Ministarstva zdrastva. On je istakao da ove sktivnosti sprovode  u saradnji sa opštinskom inspekcijom. Predstavnik Islamske zajednice je govorio o doprinosu koje daje ova institucija u poštivanju mera, dok je predstavnik Crvenog krsta govorio o pruženoj pomoći socijalno ugroženim porodicama tokom pandemije.

Na kraju sastanka gradonačelnik Opštine na osnovu svih diskusija predložio mere za nastavak borbe protiv korona virusa koje su i usvojene.

Usvojene mjere na sastanku opštinskog Kriznog štaba:

  • Da se u potpunosti sprovedu sve preporuke od strane Ministarstva, obavezno korišćenje dizenfekcionih srestava, držanje distance, korišćenje maski kao i povećanjju vakcinacije,
  • Da se aleluje na džemaste u džamijama da se tokom džume namaza koriste maske i drži distanca,
  • Da se formira mobilna ekipa za testiranje učenika po školama
  • Da se rapid testovi podjele u svim ambulantama gdje ima lekara,  kakao bi se testiranje vršilo i u ambulantama te da se o zaraženim slučajevima informiše Glavni centar porodične medicine u Dragašu,

Da se građani koji maju potrebe da putuju u periodu policijskog časa obrate na e-mail adresu operativnog centra u Dragašu qendraoperativedragash@rks-gov.net

Pojašnjenje oko upućivanja zahtjeva za putovanje u periodu policiskog časa.

Zahtjev se upućuje u elektronskoj formi na adresu: qendraoperativedragash@rks-gov.net

Zahtjev treba  da sadrži osnovne podatke o osobi  koja ima potrebu da putuje.  U zahtjev mora da stoji: Datum i vrijeme putovanja, svrha putovanja, ime i prezime osoba koje putuju, lični broj putnika,  marka automobila i registarske tablice.

Osobe koje rade u operativnom centru vrše provjeru i zahtjev prosljeđuju u glavnom operativnom centru Ministarstva unutrašnjih poslova u Prištini. Nakon kratkog vrenema dobija se odgovor koji se od strane operativnog centra u Dragašu šalje nazad stranki, koja je obavezna da dozvolu isprinta. Procedura traje veoma kratko, ne više od pola sata pa se mole građani koji imaju potrebnu da tokom dana šalju zahtjeve kako bi na vrijeme bili obrađeni.

Izvor: (Redakcija gorapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš