U Opštini Dragaš objelježena jedanaestogodišnjica od proglašenja nezavisnosti

Svečanom akademijom u sali SO Dragaš počeo je splet kulturnih aktivnosti povodem jedanaestogodišnjice od proglašenja nezavisnosti Kosova.

Svečana sjedinica je počela intoniranjem Kosovske himne, a zatim je proučena dova za pale šehide tokom rata za sticanje nezavisnosti Kosova.

Obraćajući se prisutnima gradonačelnik Opštine Dragaš, Shaban Shabani podsjetio je na sve one koji su dali živote za Kosovsku nezavisnost, i nastaio: “ Ne postoji važnija vrijednost i veća radost od borbe za prosperitet naše Opštine i naše mlade države.

Nadam se da ćemo svojim djelima pokazati da se sjećamo svih palih boraca primjenjujući njihove izvorne vrijednosti, Naša je obaveza da gajimo dobre odnose sa našim komšijama i čuvamo multietničnost Kosova.

Želimo da sve zajednice koji žive na Kosovu budu potpuno integrisani u Kosovsko društvo, i uživaju sva prava kao građani Kosova.

Nakon toga se prisutnima obratio i potpredsjednik Opštine Dragaš, Šerif Aga. On je na početku svog izlaganja pozdravio sve prisutne te  između ostalog naglasio: " Koristim priliku da u svoje i u ime Bošnjačko Goranske zajednice koju predstavljam  čestitam praznik svim građanima Kosova u zemlji i inostranstvu.

Republika Kosovo ulazi u svoju drugu deceniju nezavisnosti. Centralne i lokalne istitucije staju polako na svoje noge. U proteklom periodu uočen je značajan pomak sa centrlnog nivoa u ostvarrivanju prava manjiskih zajednica na Kosovu. Situacija u Opštini Dragaš je stabilna. Proces integracja zajednica je u toku, što me posebno raduje kao nnjihovog predstavnika. Republika Kosovo ide ka Evropskoj uniji. Opština Dragaš utiče na međuregionalni razvoj zajedno sa republikom Severnom Makedonijom i lbanijom, istako je između ostalog Potpredsjednik za zakednice Šerif Aga.                     

Prisutnima su obratio i čestitao praznik Sulejman Sulejmani, prestavnik porodice palih boraca.  Nakon završetka svečane akademije organizovana je posjeta mezarju palih boraca u Dragašu i selu Buqe.

Nakon toga prisutnima se obratio IIrfan Tatlioglu, pretsjednik  Opštine Orhaneli u Turskoj koja se dan prje toga pobratimila sa Optinom Dragaš.

Prisutnima se obratila i Odbornica u SO Dragaš ispred Kaolicije Vakat, Zinaida Elmazi. Ona je na početku svog izlaganja čestitala praznik svim kosovarima a nakon toga pročitala čestitku koju je uputio Esad Rastoder ispred udruženja Bošnjaka u Njujorku.

U okviru proslave  dana nezavisnosti pored kulturnih aktivnosti juče je  u višoj Srednjoj školi “Ruždi Beriša“ održano  i niz spotrskih aktivnosti.

Izvor: (Redakcija gorapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš