U Opštini Dragaš obilježna desetogodišnjica od proglašenja nezavisnosti Kosova

Svečanom akademijom u sali SO Dragaš počeo splet kulturnih aktivnosti povodem desetogodišnjice od proglašenja nezavisnosti Kosova.

Svečana sjedinica je počela intoniranjem Kosovske himne, a zatim je proučena dova za pale šehide tokom rata za sticanje nezavisnosti Kosova.

Obraćajući se prisutnima gradonačelnik Opštine Dragaš, Shaban Shabani podsjetio je na sve one koji su dali živote za Kosovsku nezavisnost, i nastaio: “Uvjeren sam da su Dragaš i Kosovo na dobrom putu. Ne postoji važnija vrijednost i veća radost od borbe za prosperitet naše Opštine i naše mlade države.

Nadam se da ćemo svojim djelima pokazati da se sjećamo svih palih boraca primjenjujući njihove izvorne vrijednosti, Naša je obaveza da gajimo dobre odnose sa našim komšijama i čuvamo multietničnost Kosova.

Želimo da sve zajednice koji žive na Kosovu budu potpuno integrisani u Kosovsko društvo, i uživaju sva prava kao građani Kosova. Ja ću sa novim timom raditi da Opština Dragaš bude primjer tolerancije i povjerenja kao i zajedničkog suživota sa svima koji žive u našoj Opštini, kazao je između ostalog gradonačelnik Opštine Shaban Shabani, čestitajući građanima Dragaša desetogodišnjicu od proglašenja nezavisnosti Kosova.

Nakon toga se prisutnima obratio i podpredsjednik Opštine Dragaš  Šerif Aga On je između ostalog naglasio." Koristim priliku da u ime svih pripadnika manjinskih zajednica koji žive u Opštini Dragaš, i  u lično svoje ime čestitam praznik svim građanima Kosova u zemlji i inostranstvu.

U narednom periodu moramo se više fokusirati na otvaranju noih radnih mjesta, i vlada Kosova a i međunarodna zajednica imaju  obevzu da još jače finasijski podžie Opštinu Dragaš, kako bi se povećao broj zaposlenih, a time i  zaustavila migracija sa ovih prostora.

Kosovo je država sviju nas, bez obzira na etničku, kultulorošku, nacionalnu, vjersku i politicku razliku. Kosovo je multietnicka država i pripada porodici evropskih država, koja se bazira na poštovanju ljudskih vrednosti kao sto su: prijateljstvu, toleranciji i uvazavanju svih njenih zajednica koje u njoj zive. 17.februar je jedan od najvaznijih historiskih praznika u R.Kosovu. Hvala na paznji "Urime pavarsia" kazao je između ostalog podpredsjednik Opštine  Dragaš, Šerif Aga.

Prisutnima su obratili i čestitali praznik Ćerkin Keasnići, predstavnik veterana iz Dragaša i Sulejman Sulejmani, prestavnik porodice palih boraca.  Nakon završetka svečane akademije organizovana je posjeta mezarju palih boraca u Dragašu i selu Buqe.

Ispred platoa spomenika Adema Jasharija održan je koncert na kojem su uzeli učešće i orkestar baće " Muška".

U okviru proslave  dana nezavisnosti pored kulturnih aktivnosti juče je  u višoj Srednjoj školi “Ruždi Beriša“ održano  i niz spotrskih aktivnosti.

 

Izvor: (Redakcija gorapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš