U Gornjoj Rapči obavljena dženaza Vejselu Hamzi

U Gornjoj Rapči, nakon klanjanja džume, obavljena je dženaza rahmetli Vejselu Hamizi, poznatom pjesniku, publicisti, etnografu i istraživaču osmanlijskog nasljeđa na prostoru Gore, Opolja i Crne Gore. Dženazi su prisustvovali njegovi najbliži, seljani, džematlije iz Gore i Opolja, Župe te njegovi saradnici i prisni prijatelji.

U Gornjoj Rapči obavljena dženaza Vejselu Hamzi

Vejsel Hamza je sahranjen u rodnom selu. Rahmetli Vejsel Hamza, rođen je 12. februara 1964. godine u Rapči.

Fokus njegovog istraživačkog rada je bila obrada i prijevod stihova sa nadgrobnih nišana. Radio je na prevođenju sa albanskog na bosanski te sa staroturskog (osmanskog) na bosanski. Sa albanskog jezika je preveo nekoliko radova, a najistaknutiji su o Sami Frasheriju, Pirakuu....

Dugo godina je radio na sakupljanju goranskih riječi i izraza, sa objašnjenjima na bosanskom jeziku. Njegove pjesme su svrstane i u planu i programu u nastavi na bosanskom jeziku na Kosovu. Komentirao je i tumačio narodne goranske pjesme, posebno je zanimljiva njegova sveobuhvatna analiza balade: Jusuf i Džemilja, objavljena u "Glasu Islama". U časopisu "Sharri" objavio je i analizu svadbe u Gori.

Bio je saradnik u mnogim listovima, posebno u "Selamu", "Kosovskom avazu" i "Alemu", gdje je objavljivao feljtone, poput prikaza djela mislioca Lutfija Paqarizija te priloga nišanima u Gori. 

Preveo je sa staroturskog na bosanskom knjigu “Četrdeset pitanja”, Hasana el-Basrija, dok su mu u rukopisu ostale mnoge napisane pjesme, njegove opservacije i razmišljanja o svakodnevne pojavama i događajima.

Među prvim je bošnjačkim pjesnicima sa Kosova koji je pisao i haiku poeziju. Veoma je bitno naglasiti da se istovremeno bavio poslastičarstvom. Posebno je kod  Podgoričana bio poznat kao vrstan majstor u pravljenju bureka, baklave i njemu najomiljenije šampite, kako ju je zvao “šampionka”. Ostavio je iza sebe dvije kćeri i sina.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš