Našenci u dijaspori

U Belgiji osnovan Fudbalski klub „ ZVC Gora’14“

U nizu pojedinačnih sportskih uspjeha naših muhadžira u dijaspori izdvojili bi jedan kolektivni, a to je fudbalski klub (u malom fudbalu) ZVC Gora'14 iz Antwerpena, Belgija.

. Njihova priča počinje 2014. god. kada na inicijativu nekoliko omladinaca, od kojih je jedan  bivši član OFK Beograd-a, osnivaju fudbalski klub sa ciljem druženja i sportskog nadmetanja u KV (amaterskoj) ligi Belgije. Klub je u početku brojao 10 clanova i imao dva treninga sedmično. Za većinu igrača su taktička iskustva, prisustvo profesionalnih sudija i takmičarski stres nova iskustva koja zahtjevaju adaptaciju. Međutim, ubrzo je klub počeo nizati uspjehe i već prve godine završava  takmičenje na petom mjestu.

Naredna 2015. je bila jos uspješnija i zahvaljujuci treninzima i  stečenom iskustvu, takmičenje završavaju na 2. mjestu sa samo jednim porazom. U tom periodu postigli su više od 100 golova . Medjutim, njihov najveći uspjeh nisu golovi nego socijalna komponenta svega toga  i multietničnost. Naime , jedan od igrača ZV Gora'14 je srpske nacionalnosti i to ih čini specifičnim. Nakon utakmice, igrači i navijači  , komentarisu utakmicu uz gutljaje kahve i čaja.

U narednoj 2016. god. ih čeka veliki izazov, a to je prvo mjesto i ulazak u višu ligu. Momenat odluke bi trebao biti  petak 26/02 u 22:00 h , kada će se odigrati derbi utakmica. Oni koji su u mogućnosti lijepo bi bilo da u tom momentu budu prisutni i podrže ih. Sretno, i radujemo se svakom uspjehu!

Izvor: (Gorapress)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš