Generalna proba prije snimanja filma

Turizam i kulturno nasleđe Gore, Šištejec 2016

U subotu je u blizini Šištejeca, na abanskoj straini Gore, održana kulturna manifestacija „Turizam i kulturno nasljeđe Gore“. Uprkos raznim vidovima asimilacije u vrjeme Envera Hodže, naši sunarodnici u Albaniji uspjeli su sačuvati jezik, običaje, tradiciju i vjeru.

Put od Kruševa, najbližeg sala na kosovskoj strani, do granice je u veoma lošem stanju. Jedino terensikim automobilima može se stići do Šištejeca. Evropska unija je obećala da će asfalitirati ovaj put i povezati podijeljeni  narod. U albanskom dijelu Gore urađeni su zemljani radovi i put je pripremljen za asfaltiranje.

Velike sile su davne 1923. godine učinile tešku nepravdu našem narodu,  kada su nakon Prvog svjetskog rata crtale mape i dijelile teritorije, stvarale nove države, bez činjeničnog stanja na terenu. Zbog takve nepravde devet goranskih sela ostalo je u Albaniji. Hrabri, otmeni, veoma intelegentni uspjeli su sačuvati identitet, a obavljali su i veoma važne i odgovorne državne funkcje u Albaniji, sačuvali epitet poštenih i dobrih ljudi te vrijednih zanatlija.

I baš tu, na mjestu gdje je Jusuf, koji je simbol ljubavi i patnje  u Gori, opjevan u  najpoznatijoj goranskoj baladi „Jusuf i Džemilja“  presreo svatove i poželio da još jednom vidi lijepo Džemiljino lice, održana je kulturna manifestacija podržana od strane Direktorijata kulture, Ambasade Austrije i Austriske razvojne grupe (Austrian Developent Cooperation).

Na manifistaciji je, pored brojnih gostiju iz Albanije, predstavnika Opštine Dragaš, prisustvovao i ambasador Austrije u Tirani,  Johann Sattler, kao i predstavnik Austrijske razvojne grupe, Hans Habertaur. Na manifestaciji su učešće uzeli i poznati izvođači goranske narodne muzike braća Muška iz Restelice.

Jedan od organizatora manifestacije i scenarist igranog filma koji će uskoro biti snimljen, Eljmaz Doklje, za naš portal je kazao da je, pored prezentacije zbirke narodnih pjesama poznatog pjevača Saljija Kinđi, danas bila prikazana i goranska svadba koja će biti dio četrdesetominutnog igranog filma. „Ovo je bila generalna proba u kojoj je  učestvovao veliki broj aktera, mještana kao i učenika srednje škole, i svi su oni imali određene uloge na generalnoj probi. Danas smo  željeli  da ambasador Austrije vidi i uvjeri se da veoma ozviljno radimo na očuvanju svoje kulture i tradicije. Takođe, očekujemo i finansijsku podršku Vlade Austrije u realizaciji ovog veoma važnog i dragocenog projekta, koji za cilj ima očuvanje tradicije i kulture“, zaključio je Elmaz Doklje.

Izvor: (Redakcija)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš