Intervju

Tairovci: Da li zaista iskreno želimo svoju Opštinu, ili . . . ?

U hotelu „MEKA“ u Dragašu, u četvrtak 1. decembra, 2016. godine održan je sastanak političkih predstavnika, opštine Dragaš, koji su i potpisnici zahtjeva za decentralizaciju, odnosno formiranje Opštine za manjinsku zajednicu koja živi na području Gore, shodno Ahtisarijevom dokumentu,kao i Ustavu Kosova.

Tairovci: Da li zaista  iskreno želimo svoju Opštinu, ili . . . ?

Sastanak je održan na poziv Nuhije Tairovcija, kordinatora grupe koja je potpisala zajednički dokument, u kojem se poziva Vlada Kosova da otpočne pregovora o formiranju Opštine za manjinsku zajednicu koja živi na području Gore.

Pored političkih predstavnika sastanku su prisustvovali i predstavnici Kancearije za  zajednice i povratak, kao i predstavnici nevladinog sektora.

Nakon sastanka novinar redakcije web portala Gorapress.net razgovarao je sa Nuhijom  Tairovcijem, kordinatorom  grupe, koji je za naš portal kazao sledeće:

„ U zadnje vrijeme prosto osjećam potrebu da pozovem potpisnike dokumenta i da prodiskutujemo o daljoj sudbini zahtjeva. Na žalost, inicijative za ovim nije bilo od političkih subjekata koji bi zapravo trebali biti nosioci ove inicijative. Uprkos tome, uredno sam obavjestio sve potpisnike dokumenta još  22. novembra, a sastanak je bio zakazan za 28.novembar.

Uprkos urednom pozivu, a i jedan  dan prije sastanka, podsjetio sam potpisnike  na obavezu dalaska na sastanak, međutim neki se potpisnici, naprosto nisu odazvali, a nisu me ni obavjestili o nedolasku, što je inače bila praksa, kada bi  neko iz raznih razloga bio sprečen.  

Gorapress: Gosp. Tairovci, To znači da je sastanak održan uprkos tome da  neki od političkih predstavnika nisu bili prisutni?

Tairovci: Uprkos neodazivu jednog broja predstavnika političkih subjekata, sastanak je održan. Najprije želim da obvjestim javnost, da od potpisivanja i podnošenja zahtjeva resornom Ministarstvu, do sada  nikakvog odgovora nije bilo. Kao što je i javnost upoznata, politički predstavnici u Gori uključujuči i nevladin sektor kao i predstavnika dijaspore predali su zahtjev - Poziv za otpočinjenje razgovora oko formiranja zasebne Opštine za našu zajednicu još prošle godine, a taj zahtjev kao što je i javnost upoznata predat je  osim ministarstva i  svim relevatnim institucijama na Kosovu, kao i nekim Ambasadama.

Nažalost nakon toga smo održali još nekoliko sastanaka i da budem iskren nikad nismo do sada održali sastanak da je bio u  punom sastavu, kai i da do sada  ništa konkretno nije urađeno po tom pitanju.

Gorapress: Da li ja na sastanku bio prisutan predstavnik Goranske zajednice koji je ujedno i jedini u Skupštini Kosova iz naše Opštine?

Tairovci: Ne na žalost na sastanak nije došao Adem Hodza, predsjednik Jedinstvene Goranske Partije, iako je svakako osoba koja bi najviše mogla doprinjeti daljem procesu i daljoj sudbini  našeg zahtjeva. Takodje nije se odazvao i Armend Jamini, predsjednik političke partije "Pokret za Gora" što me posebno iznenađuje, jer je svo vrijeme bio redovan,  a kada bi  kojim slučajem bio sprečen, uredno nas je obaveštavao o tome.

Gorapress: Šta je sa nevladinim sektorom?

Tairovci: Takođe na današnjem sastanku Iz NVO sektora nije se odazvao Fergap Zaimi, predstavnik mreže Goranskih organizacija, kao i  predstavnik dijaspore, međutim predstavnik dijaspore je na današnjem sastanku imao svog ovlašćenog zastupnika.

Gorapress: Jeste li uprkos tome da niste bili u kompletnom sastavu na današnjem sastanku  preduzeli neke korake, odnosno  doneli neke odluke, i koji su vaši naredni koraci?

Tairovci: Mi smo danas doneli niz konretnih zaključaka i odlučili smo da ovo pitanje reaktiviramo i pokrenemo na najvišem nivou.

 Najpre ćemo u skupštini Kosova postaviti poslaničko pitanje. Tražićemo odgovor, zašto Minisarstvo za Lokalnu samoupravu na čijem je čelu Ministar Marić, nije do sada dalo nikakav odgovor na naš zahtjev.

Paralelno s tim, obratićemo se Komisiji za prava i interese zajednice koja je Skupštinski organ, te ćemo zatražiti da se naš zahtjev uvrsti na dnevni red Skupstine Kosova i svakako ćemo se obratiti Premijeru i Predsjedniku Kosova.

Tražećimo  od njih da se kao najviši Organi na Kosovu, pridržavaju zakona i u skladu sa zakonskim odredbama, odgovore na naš zahtjev i pokrenu proces pregovora o decentralizaciji“, istako je između ostalog Nuhija Tairovci, kordinator grupe koja je podnjela zajednički zahtjev za pokretanje razgovora o decentralizaciji.

Izvor: (Redakcija)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš