Zahvaljujući turskom KFOR-u

Svečano otvoren put koji povezuje Globočicu i Zlipotok sa Baćkom

Danas je u organizaciji turskog KFOR-a, skromnom svečanošću na mjesto zvano „Košće“ kod Zlipotoka, otvoren put koji povezuje Zlipotok i Globočicu sa Baćkom. Ideja je da se ova sela povežu sa Brodom i Restelicom i tako olakša komunikaija među ovim selima.

Probijanje ovog putnog pravca izveli  su pripadnici turskog KFOR-a. Dužina trase je oko pet kilometra do sela Baćke. Pripadnici turskog KFOR-a su sami svojom mehanizacijom finasirali probijanje ovog putnog pravca.

Današnjem  svečanom otvaranju prisustvovao i komandat KFOR-a za južni sektor pukovnik, Cen Sinan Barim. Pored predstavniaka turskog KFOR-a svečanom otvaranju je prisutvovao i gradonačalnik Opštine Dragaš, Šaban Šabani sa svojim saradnicima, kao i mještani okolnoh sela.

Radost na licima mještana sela Baćke je bila jako primjetna, a neki od njih su za ovu priliku kako su kazali za web portal gorapress, stigli iz zemalja u okruženju.

Obraćajući se prisutnima komandant južnog sektora pukovnik, Cen Sinan Barim je naglasio da je turski KFOR od 1999. godine uvjek bio  sa vama kao prijatelj , te da je  izlazio u sustret kada je bilo potrebno, realizujući razne projekte.“ Mi smo radili od jutra do mraka kako bi ovaj projekt bio završen prje zime, i danas vidim koliko je ovaj projekat značajan za vas, i za mještane ovih sela.

To je jedan dobar projekat, jer se znatno skraćuje put do ovih sela, a to će  omugučiti bolju komunikaciju i približavanje. Ovom prilikom želim da se zahvalim vojnicima i oficirima koji su radili na ovom projektu i za manje od tri mjeseca završili  ovaj put. Uprkos nekim kvarovima koje smo imali na mašinama, uspejli smo završiti put. Ja sam veoma zadovoljan sa ovim poslom koji je urađen. Dalji radovi su u vašim rukama, neka vam je sa srećom put", istako je komandant južnog sektora Cen Sinan Barim.

Gradonačelnik Šaban Šabani je u svom obraćanju istakao  veliko zadovoljstvo što je danas prisutan  otvaranju ovog puta koji povezuje više sela. „Vidim da ste srećni i zadovoljni zvog toga, i vidim vaše zadovoljstvo, a i  ja sam srećan zbog toga. Ovom prilikom se zahvaljujem komandantu, vojnicima KFOR-a i svima prisutnima. Svima  koji su radili na realizaciji ovog puta.

Takođe se zahvaljujem i građanima koji su olakšali otvaranje jednog ovakvog puta i želim da naglasim da smo dali rječ  da ćemo nastaviti sa daljim aktivnostima na otvaranju ovog puta dalje. Sada je mnogo lakše, jer veliki deo puta je otvoren i nama će biti lakše da nastavimo dalje. Mi smo ubeđenji da će ovaj put uticati na ekonoski razvoj, ne samo  na kretanju  građana ovim putem, nego i na kretanju  robe i kapitala. Takođe će ovaj put pomoći i stočarima i razvoju stočarstva, jednom rječju dobit od ovg puta je mnogostruka. Mi smo zbog ovoga zahvalni KFOR-u, jer zahvaljujući njima ispunjavamo jedan od projekata iz naše agende, a to je povezivanje sela među sobom. Ovo će takođe uticati za razvoj turizma. Na ovaj način ćemo se povezati sa Albanijom i Makedonijom. I na  kraju veliko hvala još jednom turkom KFOR-u“ istako je gradonačelnik, Šaban Šabani.

Prisutnima se obratio i zamjenig gradonačelnika ispred manjinske zajednice, Šerif Aga. On je na početku pozdravio mještane Baćke koji su došli iz raznih gradova u okruženju  i istakao da je turski KKOR istazao jednu veliku ljubav što je otvorio ovaj put i što gradi mostove, a ne zidove. „Moramo imati svi na umu da nas Turska nije zaboravila još od 1912. godine. Ovaj put je od velikog značaja za nas, i mi ćemo nastaviti sa završetkom ovoga puta. Ovim  ćemo povezati jednu veoma bitnu transferzalu, Brod, Bačka, Zlipotok, Kruševo, Restelica. Visinska sela biće međusobno povezana i imaće bolju komunikaciju. Još jednom molim dragog Alalha da ukabuli ovaj projekat i vaš napor koji ste uložili i našim sugrađanima da ga sa zdravljem koriste“, naglasio je zamjenik gradonačelnika ispred manjinske zajednice Šerif Aga.

Prisutnima su se obratili i predsjednik DSV-a, Usmen Baldži, Zikrija Mehmedovič ispred sela Baćke kao i Nuhija Tairovci ispred Zlipotoka. I oni su u svom obraćanju iskazali zahvalnost turskom KFOR-u na angažovanju u otvaranju ovog puta.

Nakon ovoga sledi posipanje ovog puta makadamom i Opština Dragaš je od vlade Kosova objezbedila 55 hiljada za ove aktivnosti, dok je drugim  djelom projekta predviđeno probijanje puta do Broda. Vrjedost radova na probijanju puta do Broda iznosiće oko  oko 60 hiljade eura.

Izvor: (Redakcija gorapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš