Gora tokom letnjih odmora

Svadbe, nestašice vode, puno smeća i malo prostora za parkiranje

Boravak velikog broja građana iz dijaspore u jednom kratkom periodu tokom jula i avgusta u Opštini Dragaš, bio je praćen i određenim problemima, prije svega gužvama u saobraćaju, manjkom mjesta za parkuranje, nestašicom vode koja je karakteristična za većinu sela u Gori, bacanjem smeća bez kontrole na javnim površinama, kao i nekontrolisanom bukom u kasnim večernjim satima.

Svadbe, nestašice vode, puno smeća i malo prostora za parkiranje

Statistike govore da je tokom jula i avgusta u opštini Dragaš, računajući Goru i Opolje odmore provodilo  oko 25 hiljada građana dragaške opštine, koji se nalaze u zemljama bivše Jugoslavije, kao i zemljama zapadne Evrope. Pa su i naravno infrastrukturni kapaciteti  bili nedovoljni da zadovolje potrebe naglog povećanja stanovništva u jednom kratkom periodu.

Opština Dragaš uprkos velikim ulaganjima još nema izgrađenu kompletnu potrebnu infrastrukturu  da u jednom kratkom periodu ugosti veliki broj svojih građana. Opštinska vlast  osim natpisa koji se nalazi na ulazu u zgradi Opštine u kojem piše: „ Dobro došla dijasporo“ nema strategiju koja bi omogućila da i boravak velikog broja građana ne bude problem već prednost.

Svi naši građani koji žive u zemljama Zapadne Evrope veoma dobro znaju da poštuju pravne norme u državama u kojima žive. Pa se je logično postaviti pitanje zašto se norme koje olakšavaju život ne poštuju u svojoj državi? Ko je kriv zbog toga?  Odgovor je jednostavan, kriva je država odnosno njena vlast  koja je propisala zakaone i koja nije dosledna u sprovođenji istih, Vlast  koja toleriše bahatost građana koji neće da poštuju svoju  državu ni njenje zakone. Nažalost ima i pojedinaca koji bi i da poruše sve što je napravljeno i izgrađeno u posleratnom periodu, kakao bi na neki način pokazali da ne priznaju  Kosovo kao državu i njene institucije.

Problemi sa nekontrolisanim bacanjem smeća, nestašice vode i malo prostora po selima za parkiranje se jedino mogu riješiti primjenom postojećih zakona i donošenjem novih urebi na opštinskom nivou. Naredni projekti bi trebali biti fokusirani u rješavanju ovakvih problema. Potrebno je raditi na proširenju postojećih puteva, otvaranju zaobilaznica u selima u kojima se svadbe i veselja izvode po glavnim putevima , kao i tražiti mogućnosti za izgradnju parkinga po selima.

Ovo problemi se kontinuirano ponavljaju iz godine u godinu i opštinska vlast mora u narenom periodu da se pozabavi rješavanjem ovakvih problema. Uprkos uredbi i pravilniku koji je donet u SO Dragaš svega nekoliko sela ima potpisan ugovor sa kompanojom za odvoz smeća. Pravilnik  obavezuje građane koji stalno borave u Opštini da mjesečno izdvajaju iz svog buđeta po 4,6 eura, dok će oni koji dolaze na odmore ili ne žive stalno u opštini  plaćati godišnju taksu od 12 eura.

Zakon o zaštiti životne sredine decidno predviđa sankcije za bacanje smeća na javnim površinama i zagađivanje okoline, a obzirom da je zakon bez inplementacije samo mrtvo svovo na papiru, postavlja se pitanje kada će doći do potpune inplementacije, i kada će Gora biti čista kao što i zaslužuje?

Opština Dragaš, svake godine ulaže oko 2 miliona eura u infrastruktutu, ali su i te kakao vidljivi tragovi propadanja već napravljene infrastrukture koja nema mehanizme za održavanje. Većina sela su nam i dalje u mraku, Skupština nijednom nije raspravljala o finasiranju ulične rasjvete koja će umnogome povećati sigurnost građana. Pojedina sela nisu čekali na Opštinu i  sama pokrivaju troškove ulične rasvete. Opština ima novca ali je pitanje da li izabrani predstavnici u SO Dragaš znaju za potrebe svojih  građana ili razmišljaju lokalno, pa svoje aktivnosti usmjeravaju samo prema svojim selima. Brzo će lokalni izbori pa neka građani dobro razmile kome će dati svoj glas i ko će se u narednom periodu brinuti o njihovim pravima i intertesima.

Izvor: (Redakcija)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš