Štab za vanredne situacije Opštine Dragaš razmatrao situaciju u opštini nakon pojave korona virusa na Kosovu

Danas je održan sastanak štaba za vanredne situacije u Opštini Dragaš. Sastanak je održan u salu skupštine opštine, kako bi se ispoštovale preporuke Ministarstva zdrastva koja se odnosi na poštovanje distance u zatvorenom prostoru. Svi članovi kriznog štaba su nosili zaštitnu opremu.

Sastanku štaba za vanredne situacije prisustvoao je komandir stanice policije u Dragašu, ako i predsjednik islamske zajednice u Dragašu.

Sastankom je rukovodio gradonačelnik Opštine Dragaš, Šaban Šabani, koji je prisutne obavjestio o  situaciju u opštini  koja je nastala nakon pojave virusa „Kovid 19“ i na Kosovu.

Na sastanku je konstatovano da je situacija u Opštini Dragaš stabilana, da nema za sada slučajeva zaraze u ovoj opštini,  te je naglašeno da inspekcija vrši kontrolu sprovođenja  mjera koje je donjelo ministarstvo finasija, Vlada Kosova i preporuke koje su donjete od strane gradonačelnika Opštine.

Gradonačelnik opštine je naglasio da je snabdevanje osnovnim životnim namirnicama redovno, ali da postoji problem na čitavom Kosovu oko snabdevanja brašnom. Nekontrolisana kupovima zbog panike koja je zavladala među građanima dovela je do nestašice brašna. Mi pratimo situaciju i veoma brzo ćemo krenuti u pomoć porodicama koji nemaju osnovne životne namirnice, a prje svega brašno. Prema informacijama koje imamo  sve pekare u našoj opštini rade normalno i  u prodavnicama ima hleba dovoljno, kako u Dragašu tako i u svim selima gdje ima prodavnica.

Takođe je na sastanku izvršena procena o broju staračkih domaćinstva i razmatran je način pomoći u narednom periodu starim i iznemoglim licima, koji žive u selima naše opštine.

Sa satanka štaba za vanredne situacije upućen  je apel građanima da ne stvaraju paniku i da se pridržavaju upustva Vlade Kosova  koje se odnose na  kretanja i okupljanje u većim grupama, kao i na održavanju lične higijenje, prje svega redovnog  pranja ruku. Takođe je naglašeno da svi koji imaju potrebe ili osećaju neke siptome koji ukazuju na zarazu od koroba virusa mogu da se jave na telefon: 029 -281-094.

Nadležne službe Opštine u saradnji sa policijom i direktorijatom zdrastva, te predstavnicima sela, napravili su spisak svih osoba po selima koji su u poslednjih mjesec dana došli  iz zemalja zapadne evrope i zemalja u okruženu, došli ili na kratko boravili u našu Opštinu.  

Prema toj statistiti oko 120 građana opštine Dragaš boravilo je u našu opštinu iz zezamlja zapadne evrope i oko 200 iz bivših jugoslovenskih republika, neki su bili veoma kratko a neki su ostali.

Policija i nadležne služne imaju ove informacije i neki od njih su pregledani u zdrastvenim institucijama i za sada nema niko da je od njih zaražen. Sa satanka štaba za vanredne situacije upućen je apel svima onima koji su došli u našu Opštinu iz zemalja koji su pogođene korona virusom, da sede u izolaciji kakao ne bi ugrozili naša stare. Građani moraju biti svjesne situacije kako svojim ponašanjem koje nije u skladu sa preporukama ne bi ugrozili druge.

Zdrastvene ustanove u opštini Dragaš prate situaciju i preduzimaju sve mjere koje su u skladu sa preporukama ministarstva zdrastva.

Na kraju sastanka upućen je apel građanima da budu solidarni jedni prema drugima u ovom veoma teškom periodu kroz koje prolazi svjet, a upućena je i  molba mladima da pomažu stare u selima, naročito oko nabavke namirnica i lekova.aa

Izvor: (Redakcija gorapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš