Srpski mediji i novinari ne prestaju negirati Bošnjake u Gori

Slučajno ili namjerno, srpski mediji i novinari ne prestaju negirati Bošnjake u Gori, pa tako na razne načine godinama pokušavaju izbrisati Bošnjake iz Gore, a dva takva slučaja dogodila su se proteklih dana.

Srpski mediji i novinari ne prestaju negirati Bošnjake u Gori

Portal Kossev iz S. Mitrovice u svom prilogu o majskim skupovima i teferičima uopšte ne spominje Bošnjake u Gori. U svom prilogu navodi da je opština Dragaš sastavljena od dva dijela, opoljskog u kome žive Albanci i goranskog gdje žive Goranci, Bošnjake je namjerno ili slučajno izostavio.

Drugo negiranje Bošnjaka desilo se u emisiji “Slobodno srpski” koju vodi i uređuje Budimir Ničić. U dijelu priloga “Ko su Goranci”, jedan od sagovornika kaže da Goranci imaju Dudu Balje. Nakon emitovanja priloga, i pored toga što zna da je Duda Balje Bošnjakinja, Ničić svom gostu Nedžmidinu Sejdilaru kaže da Goranci imaju Dudu Balje.

Ničiću takođe nije zasmetala ni izjava i velika laž jednog sagovornika koji kaže da su Goranci pravoslavci, pa je ostala u prilogu.

Negiranje Bošnjaka u Gori je sve učestalije. Civilni sektor i vodeći bošnjački politički predstavnici iz Gore se rijetko oglašavaju i reaguju.

2019. godine Adem Hodža je na predizbornom skupu u selu Vranište izjavio da u Gori nema mjesta za dvije zajednice i da tu živi jedna Goranska zajednica. Hodža nije odgovarao za ove izlive mržnje i negiranje Bošnjaka. Protiv njega je bila pokrenuta tužba ali je kasnije povučena. Čudno je da je i tužilaštvo Kosova ostalo nijemo, iako se radi o govoru mržnje, prijetnji, ali i u najmanju ruku negacije deklarisanih kao Bošnjaci.

Prije nešto više od mjesec dana Bošnjaci su negirani i od strane gradonačelnika Dragaša Bedžeta Dželadinija koji se kasnije izvinio i izjavio da se radilo o tehničkoj grešci.

Zašto je ovo toliko važno Republici Srbiji ili kome već?

Devedesetih godina, tačnije 1991. godine, na popisu kada nije bilo Bošnjak kao opcija, ali je postojao jezik Bosanski, u Gori oko 70 % populacije izjasnilo se za Bosanski jezik. Preko 90% stanovnika Gore nacionalno su se izjasnili kao Muslimani, odnosno kao današnji Bošnjaci. Nedugo nakon objavljivanja zvaničnih rezultata SANU je izašla u javnost sa saopštenjem u kojem je naglašeno da projekat GOS nije u potpunosti uspješan.

Po zadnjem popisu iz 2011. godine u Gori živi oko 30% Bošnjaka.

Ostaje da vidimo je li ovo današnje negiranje bošnjaštva u Gori zapravo nastavak borbe za ukidanje svih elemenata bošnjaštva i udaljavanja od Islama kao vjere, onako kako je bilo planirano u GOS projektu.

Izvor: (radiogora.org)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš