Specijalni predstavnik UN-a za Kosovo Zahir Tanin, posjetio Opštinu Dragaš i selo Zlipotok

Danas je sprecijalni predstavnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Kosovo, Zaihir Tanin sa svojim saradnicima posjetio Opštinu Dragaš i selo Zlipotok.

On se tom prilikom sastao sa gradonačelnikom opštine Dragaš, potpredsjenicima Opštine, kao i sa predstavnicima opštinske Kancelarije za zajednice i povratak. Sastanku je prisustvovao i direktor obrazovanja u Opštini Dragaš.

Na početku sastanka gradonačelnik Opštine, Šaban Šabani detaljno je informisao specijalnog predstavnika UN –a za Kosovo, Zaihira Tanina o načinu funkcionisanja ova najužnije multietničeke Opštine, kao i o svim problemima i poteškoćama s kojima se susreću stanovnici ove opštine.

Pored problema migracije gradonačelnik Šabani je naglasio da je veoma važno da se kroz razvoj turizma i poljoprivrede zaposli što veći broj građana.

„ Mi smo zadnju deceniju uložili velika finasijska sredstva u izgradnji infrastrukture koja je osnov za pokretanje privrede“ naglasio je Šabani. „Želim da se svi građani naše opštine uživaju jednaka prava i ja i moj tim činimo napore da to i ostvarimo. Smatram da Dragaš treba da bude model multietničkosti za čitavo Kosovo“ istako je između ostalog gradonačelnik Opštine, Šaban Šabani.

Specijalni predstavnik UN-a, Zahir Tanin je bio veoma zainteresovan za mnoga bitna pitanja važna za stanovnike opštine Dragaš, a naročito za prava manjinske zajednice, kao i poštovanje polne ravnopravnosti u skladu sa kosovskim zakonodavstvom.

 „Moram da vam kažem da mi nismo došli ovdje da bi vladali sa vama, već da vam pomognemo, kazao je na početku svog izlaganja“ Zahir Tanin. On je veoma detaljo raspravljao o mnogim bitnim  pitanjima i iz njegovog izlaganja se moglo zaključiti da je bio i dobro informisan o svim problemima i poteškoćama ova najužnije Opštine na Kosovu.

 „Mene raduje činjenica“ naglasio je Tanin „da je novo rukovodstvo Opštine posvećeno upravo problemima kaja se tiču prava mnjinja kao i polne ravnopravnosti.

Upoznat sam sa  činjenjicom da je u Opštini Dragaš veoma mali broj žena uključen na rukovodeće pozicije i smatram da je veoma važno da se u narednom periodu fokusirate na ova pitanja“. On je u svom izlaganju govorio i o problemima oko ekproprijacije prilikom izgradnji hidrocentrala, obzazovanju,  decentralizaciji,  kao i  proporcionalnom zapošnjavanju manjina u Opštini Dragaš.

Gradonačelnik Šaban Šabani je  nakon izlaganja Specijalnog predstavnika UN-a istako da je novo rukovodsto Opštine spremno da ogovori svim izazovima koja će doneti boljitak građanima. „Istina je da je malo žena uključeno na rukovodećim pozicijama i mi smo svjesni toga,  Mi  kroz obrazovni sistem činimo velike napore da se što veći broj žena obrazuje i uključi u institucje sistema, istako je gradonačeknik Šabani.

Nakon sastanka visoka delegacija UNMIK-a na čelu sa Zahirom Taninom krenua je u selu Zlipotok kako bi svečano otvori sportski teren u školskom dvorištvu namenjen maldima i svima koji žele da se bave sportom.

Kordinator za prava zajednice i integraciju, Uzair Hamza zahvalio se ispred zajednice predstavnicima UNMIK-a što su podržali jedan ovaka projekat.

 „Ovakvi projekti veoma pozitivno utiču na mladu populaciju i podstiču omadinu da se posveti sportu. U protekle tri decenije naša omadina je bila jako iststaumatizovana i ispolitizovana. Rapad Jugosavije ratovi i sve ono što se događalo znatno su smanjili interesovanje za spot. Podrška ovakvim projektima je jako važna i sportom se najbolje grade prijateljstva, istako  je Uzair Hamza i nastavio.

 „Tražim podršku od UNMIK-a da podstiče strane kompanije da otvaraju preduzeća u našoj opštini, a to će omogućiti smanjenju migracije, Takođe je veoma važno da nam pomognete da završimo velike infrastrukturne projekte koje se tiču povezivanja naše Opštine sa Makedonijom i Albanijom. Opština Dragaš je opština sa najvećom migracijom na Kosovu i krajne je vrjeme da se i domaći i međunarodni akteri uključe u rješavanju ovog problema i omoguće zapošljavanje našim mladim generacijama koje će ostati da žive u svojim selima,  istako je između ostalog, Uzair Hamza kordinator za prava zajednice i integraciju u Opštini Dragaš.

Zamjenik gradonačelnka za zajednice Šerif Aga govoreći o ekonomskom razvoju ovog kraja naglasio je da se nijedna opština na Kosovu ne može uporediti sa prirodnim lepotama opštine Dragaš. On je naglasio  da je povezivnje ovog kraja sa susjedima kroz međugraničnu  saradnju kao i razvoj turizma nešto što ima perspektivu.  Ja kao stručnjak iz obalasti turizma smatram da fokus razvoja naše opštine mora biti turizam i poljoprivreda. Takođe rjetke endemske vrste biljaka i lekovito bilje koje se ubire tokom godine mora biti zaštićeno od nekontrorolisane berbe i uništavanja. Veliki broj naših građana ubiranjem plogova sezonski obezbeđuje primanja i na taj način egzitira, naglasio je između ostalog Šerif Aga, podpresjednik Opštine Dragaš-

Spotrski stadion je otvoren svečim šutom koji su izveli specijalni predstavnik UN-a, Zahir Tanin i grdonačelnik Šaban Šabani

Izvor: (Redakcija gorapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš