SO Dragaš usvojila odluku o obustavi radova na izgradnji hidrocentrale do konačne odluke Suda

Danas je na redovnoj sjednici SO Dragaš, na prjedlog odbornika iz Gore, kao i podršku odbornika Demokratskog Saveza Kosova, uvrštena i tačka dnevnog reda, kojom su odbornici iz Gore tražili da se obustave građevinski radovi na izgradnji hidrocentrale u ataru sela Vranište, do konačne sudske odluke.

SO Dragaš usvojila odluku o obustavi radova  na izgradnji  hidrocentrale do konačne odluke Suda

Kao što smo i više puta izvještavali mještani sela  Vraništa su podnjeli tužbu protiv Opštine Dragaš, zbog odluke o eksproprijaciji. Tužba je podnjeta januara 2017. godine,  Sudu u Prištini, departmanu za administrativne poslove.

Na vanrednoj sjednici SO Dragaš, održanoj u petak 23. juna, 2017. godine,  predlog odbornika iz Gore kojim je traženo poništenje skupštinske odluke o eksproprijaciji nije dobio podršku, pa je ponovno otvaranje rasprave po ovoj  tačci na današnjoj sjednici  izazvalo veoma burnu raspravu.

Zamjenik predsjedavajućeg SO Dragaš,Šerif Aga je u svom izlaganju naglasio da narod Gore nije protiv investicija niti protiv investitora.

„Mi smo dali saglasnost da se grade centrale, i  želimo da se ovaj kraj razvija, da se iskoristi hidropotencijal, ali se mora najpre poštovati zakon. Međutim  ni tada se nismo saglasili da Opština za račun investitora vrši eksporpijaciju, jer to nije javni cilj niti javni interes.

Tada smo tražili da se investior pojedinčno dogovara sa vlasnicima parcela i ako pronađe riješenje onda mi stojimo iza njega. Takođe smo tražili da se sačuva biodivezitet i da se 30% vode ostavi u riječnom koritu.

Bili smo protiv  proglašavanja  javnog interesa i  da se kroz javni interes uzima naša imovina u bescenje. Investitor  ništa od dogovorenog nije ispoštovao" istako je Šerif Aga i nastavio.

"Evidentno je da je manjinska zajednica u Gori u nekoliko navrata preglašavanjem majorizovana. Obaveza mi je da se pozovem na Ustav Kosova,  kao i da  upotrjebim kao zamjenik presjedavajućeg  sva zakonska srestva, kakao bi zaštitio iterese manjinskih zajednica u Gori. 

Ovakvo stanje je ne priohvatljivo, i ja se ovog momenta pozivam na Ustav Kosova,  na član 62, gdje mi se daje mogućnost  da se obratim Ustavnom Sudu Kosova, koji će preispitati zakonitost odluke o eksproprijaciji", istako je između ostalog Šerif Aga.

Mada je bilo dosta diskutanata po ovoj tačci, svi su bili saglasni da se kroz dijalog iznađe riješenje za nastalu situaciju. Diskusije su bile veoma korektne i nije se mogu čuti ni jedan riječ uvrede prema odbornicima iz Gore.  

Odbornica Mersija Memiši je pozvala sve kolege da pomognu, jer se u mještania Vranište  ruše i oduzimaju imanja koja se još pravno vode na njih. Ona je istakla da nije tačno da mještani Vranište ne žele da razgovaraju sa investitorom, nego je istina da ih on ignoriše.

Svi odbornici iz Gore koji su govorili tražili su da se nađe riješenje koje neće biti na štetu građana, da se poštuje pravo vlasništva, kao i da niko nije protiv investicija i investitora.

Nakon svih diskusija, tačka dnevnog reda koja se odnosila na prekid radova za izgradnji hidrocentrale u ataru sela Vranište stavljena je na glasanje.

Svih osam odbornika iz Gore je glasalo za prekid radova do konačne sudske odluke. Sedam odbornika je glasalo za nastavak radova, dok je šest odbornika bilo uzdržano. Predsjedavajući Skupštine, Šaban Šabani je konstatovao da je većinom glasova usvojen predlog odbornika iz Gore o obustavi radova do konačne sudske odluke.

"Mi smo kao zakonodavni organ donjeli odluku koja je razumna,  ovom prilikom se zahvaljujemo svima koji su nas podržali. takođe želimo naglasiti da  ne gajimo neprijateljski odnos i prema onim koji nas nisu podržali, ovo nije nikakva polalrizacija niti podjela na jedne i druge.

Mi smo upućeni jedni na druge, želimo da živimo u miru i slozi sa našim komšijama iz Opolja. Nakon ovoga obaveza je izvršnih organa da sprovedu ovu odluku, da inspekcija na terenu zaustavi radove i sačekamo konačnu sudsku odluku. Možda će ova odluka uticati i na Sud da ubrza donošenje konačne odluke, istakli su odbornici iz Gore za web portal, "Gorapress.net".

Izvor: (Redakcija)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš