Siže skupa dijaspore Gore u Briselu

Na samom početku ovim saopštenjem, u par rečenica , želimo upoznati širu javnosti sa onim o čemu je razgovarano u ponedeljak na skupu u Briselu.

Na samom početku ovim saopštenjem, u par rečenica , želimo upoznati širu javnosti sa onim o čemu je razgovarano u ponedeljak na skupu u Briselu.

Inicijativnom odboru je ostalo samo ispoljavanja žaljenja što skupu nije prisustvovao niko od političkih predstavnika, sem Nuhije Tairovcija koji je prisustvovao u svojstvu koordinatora kao kontinuitet ranijeg podpisivanja drafta za opštinu Gora, kao i Veisa Šerifija ispred mreže NVO koji deluju u Gori.

U prilogu objašnjenja nekih političkih subjekata navedeni su razlozi sprečenosti dolaska na skup u Briselu su: vizni režim, prezautestot drugim obavezama, kao i druge opravdane razloge. Pismenim putem su podršku skupu dali, GIG, DSV, CDU, dok je ZGL telefonskim putem dao podršku.

Sam skup se sastojao iz dva dela, gde su u prvom delu razmatrane sve unapred zacrtane tačke koje su ranije publikovane, dok se u drugom delu radilo na konkretizovanju dogovorenog.

Epilog svega toga je da se došlo do jednoglasnog zaključka svih prisutnih da se oformi UDG (Udružena Dijaspora Gore) koja ce uzeti učešća u rešavanju svih najbitnijih problema građanstva Gore, kao jedno organizovano i politički nezavisno telo .
Aktuelne teme o kojima se razgovaralo su od presudne vaznosti za egzistencijalni opstanak zajednice. Najbitniji zaključci sa skupa dijaspore u Briselu su sledeci:

* 1. – Fokus svih učesnika skupa se odnosio na primarni problem, a to je osnivanje opštine Gora, uz predhodno uzimanje u obzir pravne procedure, u sistemu institicija R. Kosova, te ukoliko se pokaže i daljnja nezainteresovanost, internacionalizacija ovog gorućeg pitanja.

*2. – Druga tačka o kojoj je vođena diskusija, je gorući problem devastacije flore i faune rečnog fonda Gore, koji je kako je inače svima poznato, uzurpirana na jedan brutalan i nezakonit načim ignorisanjem našeg građanstva, te otimanje njihove privatne svojine.

U kontekstu toga sa skupa se upućuje javna podrška svim protestima, meštana sela Vraništa, i njhovom seoskom odboru da ne posustane od daljnjih eventualnih protesta.

Izvadak ovih predloga je da se u što skorijem vremenskom terminu angažuje jedan advokat, te po prikupljanju sve nepohodne dokumentacije oko marginalizacije građanstva Gore ( dvodecenijska majorizacija u opštinskoj skupštini S.O. Dragaš, kao i nerušena bezbednosti, i tome sl.) uputi javni apel u ime UDG, obavestiti sve nadležne institucije pri admisnistraciji EU, i pokrene pravni proces.

Kao prilog će se dostaviti detaljno urađen elaborat koji je baziran na naučnim dokazima narušavanja prirodno – ekološkog sistema kao posledica potpunog zatvaranja reka u betonske cevi (zakonski minimum je da investitor propusti minimalno 30 % vode, što to nije slučaj).

Veis Šerifi koordinator mreže NVO-a koji deluju na Kosovu će u što kraćem roku dostaviti elaborat koji će se takođe u vidu apela uputiti EU instituciji nadležnoj za ekološki sistem)
Sa skupa je javno upućena poruka svim političkim partijama o zajedničkom delovanju na svim poljima od bitne važnosti za građanstvo Gore ( mogućnost zajedničkog delovanja na izborima koji dolaze, i to na svim nivoima kako bi se postiglo jedinstvo) . Ovo nikako ne znaci uplitanje UDG u politiku i njihove partijske ciljeve, već jednostavno ima za cilj pronalaženje formule o zajedničkom delovanju koliko je to moguće.

Na skupu je takođe razmatrano o modalitetima kako dijaspora moze pomoći politicarima, te da se aktivno uključi u mobilizaciju glasačkog tela u zemljama EU (pod uslovom isključivog jedinstva kao jedinog uslova u delovanju kojem je za cilj sve gore navedeno, ali bez prejudiciranja naklonosti ili animozitetu prema nekoj partiji) . Poražavajuća činjenica je da veoma malo ljudi u dijaspori učestvuje na izborima i time umanjuje snagu za eventualno pokretanje procesa decentralizacije. Rečeno je na skupu da dijaspora moze ponuditi oko 2000 potencijalnih glasova.
Ovo su odprilike najbitnija poglavlja o kojima se diskutovalo, i da su sve druge ideje bez obzira od koga dolaze uvek dobrodošle, jer je i sama ideja o zajedničkom delovanju uvek nadogradiva.

Na skupu je postignut, jednoglasnim dogovorom, izbor privremenog inicijativnog odbora UDG-a koji bi imao legitimitet do sveopšteg skupa dijaspore Gore koji bi se trebao održati u Gori početkom avgusta 2017.

Tada bi se pristupilo odabiru jednog izvršnog rukovodećeg tela, koje bi trebalo imati legitimitet javnog oglašavanja u ime dijaspore Gore po svim tačkama, a koje bi se unapred usaglašavale u cilju izbegavanja bilo kakvog nesporazuma.
Kao zajedinčko koordiniranje u organizovanju sveopšteg skupa dijaspore u Gori, obavezu oko organizacije su preuzeli Nuhija Tairovci u svojstvu dosadašnjeg korodinatora drafta za opštinu Gora, te i Veis Šerifi ispred mreže NVO-a koji deluju na Kosovu.

Poželimo im mnogo uspeha u radu.

” PIO – UDG” (privremeni inicijativni odbor Udruženja Dijaspore Gore)
1. Miralem Pelivani Belgija
2. Zevdžan Muška Francuska
3. Seferi Vejdin Belgija
4. Fazlijan Boza  Austrija
5. Velijević Ensar Italija
6. Asani Samir Švajcarska
7. Abdula Tajir Nemačka

Ispred PIO UDG svim ljudima iz Gore bilo gde da se nalaze srdačne pozdrave /selame u nadi da će dati svoj doprinos omasovljavanju ove ideje.

28.12. 2016
Brisel

Izvor: (Redakcija)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš