Shaban Shabani, napokon gradonačelnik za sve građane...

Pratim politička dešavanja i previranja na Kosovu, od dana kad sam „dobrovoljno me zor“ napustio Kosovo. Mnogima ravno i dan danas, ali meni vala bilo brdovito, kamenito, ali ipak drago.

Shaban Shabani, napokon  gradonačelnik za sve građane...

Pratim naravno i dešavanja u opštini  Dragaš, mada nisam živeo u toj opštini, ali jesam rođen, pa je logično da taj bumerang zvan mesto gde si donešen na svet, ipak ne ostavlja ravnodušnim.

No da se fokusiram na pojedince  iz Gore i Opolja, nezavisno kojoj političkoj partiji pripadaju.

Nije poenta u nekim partijskim ideologijma konceptima, već na inidividue i njihova projekcija kao pojedinca u očima nas običnih građana.

Da počnem od najznačajnije funkcije u opštini, ali da se tu završi  ovaj kratak osvrt.

Konkretno radi se o funkciji predsednika opštine Dragaš.

Elem, od završetka rata na Kosovu, kad je de fakto određena sudbina daljeg puta Kosova kao nezavisne države, kao i svuda je formirana vlast, ili servis građana, kako god.

Ne bih da nabrajam sve predsednike opštine , jer oni jesu prošlost koji su ostavili svoje tragove, bilo negativne ili pozitivne(veoma malo).

 Nijedan od njih nije ostavio na mene utisak kao što je aktuelni predsednik Shaban Shabani, i sasvim je nebitno to što dolazi iz PDK.

Pri samom formiranju aktuelne vlasti u  Dragašu, izabran je i predsednik opštine kao glavna figura na lokalnom nivou.

U počeku po prirodi skeptik da će i ovaj novi predsenik biti manje više isti kao ostali, dakle neučinkovit, fokusiran prvo ne sebe, pa interese partije, a najmanje na interese građanja.

Evo skoro godinu kasnije, sudeći po onome što sam pročitao, neke video snimke odgledao, sednice skupštine opština Dragaš, ali i od poznanika,  grdno sam se prevario.

I drago mi je da sam se grdno prevario.

Da ne ispadne ovo traktat o Shabanu Shabaniju, jer ga lično ne poznajem, ne znam šta ustvari misli.

No sudeći prema nekim njegovim istupima, ponašanju, načinu komunikacije, kako sa medijima, odbornicima, ali i građanima, odaje utisak političara futuriste, utisak jednom modernog predsednika opštine.

Ako na  neki  paramater usporedbe stavimo njegove nastupe, za razliku od već ustaljenih klišea, odavno več istrošenih fraza koji su obilato koristili svi njegovi predhodnici, Shaban Shabani je antipod takvima.

Gledajući njegove nastupe u  dragaškoj skupštini, Shaban Shabani sa veoma biranim rečima odaje utisak razumnog modernog političara, govori bez ikakve predhodne pripreme, jasno, kratko, konkretno, i daje odgovore na postavljena pitanja.

A to čini sa potpunim uvažavanjem svih, bez razlike na političku ili etničku pripadnost.

U javnim pojavljivanjima sa lokalnim političarima, svojom jednostavnošću, prirodnom i neizvešatačenom pojavom , ostavlja utisak čoveka sa kojim se može razgovarati  na sasvim ravnopravnom nivou, sa potpunim uvažavanjem.

Za razliku, svi prošli, ali i ovi aktuelni saradnici koji se ponašajju kao lokalni moćnici, neodirljivi, arogantni, a najvažnije najnespoobniji koji čak ne znaju ni da se slikaju.

Shaban Shabani i njegov „exterior“ jasno reflektuje o kome se radi. Mogao bi slobodno poslužiti kao školski primer njegovim saradnicima kako trebaju izgledati u javnim nastupima, ali i načinom pristupa komunikaiciji na svom nivoima.

Stičem dojam da zbog njegove neizveštačene skromnosti  Shaban Shabani što se tiče političkog angažmana, ne ostavlja utisak nekog gramzivog političara kome je ovaj trenutni položaj, samo jedna lestvica za uspon u politici na centralnom nivou.

Ubeđen sam da je Shaban Shabani avangarda, što se tiče politike na lokalnom nivou, i da treba hrabro zakoračiti na veći nivo.

Šteta bi bilo da se ograniči samo na lokalnu vlast.

Zaista bi bila šteta...

Izvor: (Tajir Abdula)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš