Šerif Aga: Obratio sam se Ustavnom sudu Kosova, kakao bi zaštito stanovnike Gore od preglasavanja

Kao jedan od zašitnih mehanizma na lokalnom nivou su ovlašćenja zamjenika predsjedavajućeg u opštinama u kojima žive manjinje u značajnom broju, a ta ovlašćenja proizilaze iz Ustava Kosova.

Šerif Aga: Obratio sam se Ustavnom sudu Kosova, kakao bi zaštito stanovnike Gore od preglasavanja

U skladu sa Ustavnim ovlašćenjima zamjenik predsjedavajućeg iz manjnske zajednice u Opštini Dragaš, Šerif Aga, juče se obratio Ustavnom Sudu Kosova, zbog kao je naveo problema koji su nastali nakon donošenja odluke SO Dragaš, o eksproprijaciji imovine u ataru sela Vraniše, za gradnji hidrocentrale, bez učešća manjinskih odbornika, kao i protesta mještana sela Vraništana, koji se protive takvoj odluci.

Ja sam od Ustavnog Suda zatražio da se u skladu za zakonima Kosova koji garantuju jednakost i ravnopravnost pred zakonom, svim zajednicama na Kosovu, zaštiti, Bošnjačka i Goranska zajednica od preglasavanja, odnosno majorizacije, koja je postala praksa  u poslednje vrijeme, naročito kada se donose veoma važne odluke koje se prje sve tiču stanovnika Gore. Moje obraćanje Ustavnom sudu je nešto na šta me zakon kao predsjedavajućeg iz manjinske zajednice obavezuje.

Ovo nije prvi puta da smo preglasani, najčešće se dešava da se glasa po nacionalnom principu, tako da imamao veoma čudnu pojavu, da se dvje najveće albanske partije, mislim na PDK i LDK, udruže i donesu neku odluku koja nije u interesu stanovnika Gore, bez obzira da li je upitanju Bošnjačka ili Goranska zajendica. Prave se neprirodne koalicije koje traju samo za jednu sjednicu. Kao što je ponato, pored mojih ovlašćenja kao jednog od stuba u zaštiti prava manjinja,  postoje i drugi zaštitni mehanizmi manjinja na lokalnom nivou. To su: zamjenik gradonačelnika iz manjiske zakednice koga mi nemamao, poznato je i zašto ga nemamo, Komitet za zajednice koje ne funkcioniše u punom sastavu, i Kanelarija za zajednica, koja se tako da kažem jedina u ovom momentu  bori svim pravnim srestvima da spreči majorizaciju i diskriminaciju građane Gore.

Istina je da mi svi zajedno radimo i činimo sve kakao bi zaštitili stanovnike Gore, ali je veoma nekulturno da se pojedici iz redova naših zajednica koji žive u dijaspori na jedan veoma nekorektan način ophode prema nama. Jedna deo njih nažalost nema dovoljno informacija, niti poznaju zakone, a veliki broj njih je našom  zaslugom kroz razne potvrde i izvještaje objezbedio papire, i danas nekontrolisano napadaju i vređaju nas koji smo ostali ovde. Kao da žele da budu vođe i komanduju iz inistranstva.

Ovom prilikom želim da im poručim da nam je najbolja pomoć od njih da ne provociraju i da u ovom momentu kakda nam je najpotrebnije jednistvo ne rade na rušenju onoga što mi godinama gradimo. Mi znamo ko će se i kad kome obratiti. Mi znamo šta smo sve preduzeli i šta preduzimamao. A ako mislite da nešto radimo kakao bi se pojedincima  dodvorili i udvarali znajte da se varaju. Da smo htjeli da ih  kopiramo odavno bi i mi bili na zapadu. Mi smo ostali ovde, i Gora se brani ovde, a ne nekakvim pisanijama na fejzbuku pod lažnim imenima, istako je između ostalog zamjenik predsjedavajućeg, Šerif Aga za gorapress.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš