Šerif Aga: "Niko nema pravo da zaustavlja gradnju vodovoda u Restelici"

Građevinska firma "Alfa ing" koja izvodi radove na kaptiranju i dovođenju novog izvora u selo Restelica, na zahtjev direktora regionalne kancelarije nacionalnog parka u Prizrenu, Hazera Dane, privremeno je obustavila radove na realizaciji projekta.

Šerif Aga, potpredsjednik SO Dragaš

Ogorčeni mještani sela Restelice su danas zajedno sa svojim izabranim predstavnicima u SO Dragaš bili u Opštini, pokušavajući da nađu rješenje kako bi se nastavilo sa realizacijom projekta. Za realizaciju ovog projekta Opština Dragaš je izdvojila 100 hiljada eura, a građevinska firma "Alga ing" je dobila tender sa ponudom od 89 hiljada eura. Ovim projektom je predviđeno kaptiranje i dovođenje vode do bazena od izvora koji je udaljen od sela oko sedam kilometra.

Šerif Aga podpredsjednik SO Dragaš i mještanin sela Resetelice kaže za gorapress: 

"Šef građevinske firme nas je obavjestio da je dobio poziv od direktora nacionalnog parka "Sharri" regionalne kancelarije u Prizrenu Hazera Dana, koji je ujedno obavjesitio i gradonačelnika Opštine Salima Jonuzija da se obustavljaju radovi na projektu jer se izvor koji se treba kaptirati nalazi u zoni nacionalnog parka broj jedan, gdje se zabranjuju svake aktivnosti koje nemaju saglasnost Skupštine Kosova", kazao je Šerif Aga i nastavio.

"Mi smo sa odborom sela brzo reagovali. Posjetili smo juče direktora Nacionalnog parka gospodina Hazera Danu u Prizrenu i pokušali da nađemo rjšenje kakao bi se nastavilo sa relizacijom projekta, koje je jako bitan za selo. Ovim projektom će biti rješen problem vodosnabdijevanja za oko 220 kuća. Dogovorili smo se da u petak održimo još jedan zajednički sastanak sa gradonačelnikom i direktorom Nacionalnog parka te izvršimo detalje provjere da li se zaista izvor nalazi u zoni u kojoj su zabranjenje svake aktivnosti.

Nažalos prema praksi koja je uobičajena u našoj Opštini, nismo bili u mogućnosti da se sastanemo danas sa dotičnim direktorom i gradonačelnikom opštine, i sastanak je održan bez našeg prisustva, što otvara vrata sumnje, da je projekat voljno blokiran.  A gradonačelnik niti nas, niti predstavnike Kancelarije za zajednice nije obvavjestio o ishodu sastanka. Činjienica je da gradonačelnik ima zakonsku obavezu da se prilikom donošenje bilo koje odluke koja se tiče zajednice  konsultuje sa predstavnicima Kancelarije za zajednice koja predstavlja i zastupa zajednice, i mene kao podpredsjenika Skupštine ispred manjinske zajenice. To je neki minimum na koji je gradonačelnik obavezan, ovako niti znamo ishod sastanka niti znamo ko umjesto nas pregovara. Ovakvi dogovori bez našeg učešća potvđuju sumnje nas kao predstavnika i mještana da su radovi namjerno zaustavljenji kakao bi se izvuklo još novca za realizaciju ovog projekta i kako bi se nečiji apetiti zadovoljili.

Ovim puteum želimo upozoriti sve nadležne da niko nema pravo da zaustavlja gradnju vodovoda, jer je od egzistencijalnog značaja za sve one građane, koji u 21. vijeku nemaju vodu kao opštu potrebu za život. Svijesni svojih prava u cilju zadovoljavanja svojih potreba, znajući da su potrebe građana iznad zakona, očekujemo da se sljedeće nedjelje riješi slučaj sa ovim problemom. Pošto su mještani Restelice ogorčeni ovakvim gestom ponašanja i od strane izvođaca radova i od strane Opštine kao poslodavca, spremni su izaći na proteste i skrenuti pažnju svim domaćim i stranim organizacijama koje su na Kosovu. Mještani su spremni da sami izađu na teren i realizuju projekat i zadovolje svoje potrebe", zaključio je Šerif Aga, podpredsjednik SO Dragaš.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

Korona virus Statistika

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš