Da se ne zaboravi

Restelica: Šest godina od tragedije

Danas se navršava šest godina od tragedje koja je zadesila Restelicu, najveće selo u Opštini Dragaš.

Vijest o ovom strašnom i tužnom događaju prvi je u svijet preneo, web portal gorapress.net, i cijelo vrijeme je sa svojom redakcijom slao izvještaje sa lica mjesta.

Ovom prilikom ćemo kratko podsjetiti naše čitaoce kako se toga hladnog februarskog jutra odvijala drama u Restelici, koja je odnjela deset života, i šta kažu danas nakon šest godina neki od naših najviših političkih predstavnika u institucijama Kosova.

Drama u Restelici okončana je akcijom specijalne ekipe Kosovskih bezbedonosnih snaga, koji su neprekidno od momenta nesreće pretraživali teren, ne bi li pronašli i tijelo desete žrtve.

Prestanak snježnih padavina i nešto povoljniji vrijemenski uslovi, omogućiili su tada specijalnoj ekipi koja je neprekidno od momenta nesreće radila na spašavanju nastradalih, da tek četvrtog dana od nesreće pronađu, nažalost, bezživotno tijelo, Resmina Reke, desetu žrtvu nesreće.

Ovim činom okončana je strašna drama u Restelici, kakvu Gora ne pamti. Drama koja će biti prepričavana s koljena na koljeno.

Pripovjedaće se generacijama o tom hladnom subotnjem februarskom jutru, kada je Šarplanima iz svojih njedra ispustila strašnu lavinu, koja je noseći sve pred sobom, odnjela deset života.

Većina stradalih je tog jurta spavala, i nijesu ni slutili da je to vječni san iz kojeg će se probuditi tek na ahiretu. Allah  svemogući  je sačuvao samo malu Amseru, što je i potvrda  da je i život i smrt u njegovim rukama.

U vrijeme tragedije i neposredno nakon toga, Restelicu su posjetili mnogi predstavnici Kosovskih institucija koji su obećavali pomoć postradalima. Međutim, sve se završilo na tome.

Danas nakon šest godina od tragedije, večina onih koji su davali izjave ne žele i da govore o tome. Za njih je je sad  sva ta emotivna retorika obojena političkom pozadinom i jeftinim frazama prošlost.

Stiče se utisak da je malo ko od visokih funkcionera  razmišljao  kakao da pomogne. Po svemu sudeći oni su samo kroz zabrinutim i upalšenim mještanima videli potencijalne glasače.

Danas malo ko o tome govori. Večina onih koja  je bila u prilici da pomogne zaboravila je na Restelicu i njenje mještane stradale u lavini.

Tih dana dok je trajala potraga za žrtvama nesreće, Restelicu su posjetili i premijer sa svojim ministrima, a i tadašnja predsjednica Kosova, Atifeta Jahjaga koja je posjetila malu Amseru u prizrenskoj bolnici.  

Od svih tih silnih obećanja od strane najviših predstavnika Vlade, ostale su samo njihove izjave i reči utjehe porodicama nastradalih.

Neposredno nakon nesreće i ministar za Povratak i zajednice, Radojica Tomić posjetio je mjesto gdje se dogodila tragedija i obećao je da će obezbjediti materijal za sve kuće koje su porušene od lavine.

Nažalost i ovde se sve završilo na obećanjima. Nije nam jasno kako to ljudi na visokim pozijcijama koji su dobili poverenje naroda nemaju ni trunke savjesti da pomognu onom istom narodu koji im je dao poverenje i mandat.

Izvor: (Redakcija/gorapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš