Redžep Kamberi izabran za predsednika Građanske Inicijative Gore – GIG

Dana 20.06.2020 u Dragašu održana je peta izborna skupština Građanske Incijative Gore - GIG Dragaš. Sednicu je otvorio G-din. Servet Ahmeti ukratko predstavio izborni proces i ostale tehničke detalje. Pozvao prisutne da minutom ćutanja u znak poštovanja prema životu i delu pokojnog predsednika GIG-a prof. Murselja Haljiljija odaju poštu.

Redžep Kamberi izabran za predsednika Građanske Inicijative Gore – GIG

Nakon toga je zvanično otvorena peta Izborna Skupština , uporkos izazovu pandemije COVID-19 u sali Skupštine Opštine Dragaš uz poštovanje svih pravila socijanog distanciranja i mera zaštite. I nastavljen kontinuitet od dve decenije političkog života jedne od najstarijih političkih partija na Kosovu na  kojoj je jednoglasno za predsednika  Građanske Inicijative Gore izabran G-din. Redžep Kamberi, aklamacijom bez ijednog glasa protiv, na mandat od četiri godine.

Prisutnima se obratio Redžep Kamberi koji je predstavio buduće ciljeve, agendu i podsetio na predhodne izazove i uspehe kao i istakao da GIG kao jedna od nastarijih političkih subjekata nastavlja svoju borbu za prava Goranaca i decentralizaciju. Sa skupštinske govornice šaljemo jasnu poruku da su Goranci/ke autohtoni narod sa svojom kulturom i tradicijom jedinstveni i da će se u narednom periodu jos više zalagati. I nećemo dozvoliti da nama upravljaju neformalni centri moći nego ćemo biti glas naroda kao što je to i do sada bio to slučaj.

Podpredsednik GIG-a G-din. Deir Jelmazi u veoma nadahnutom i emotivnom govoru prisutnima se obratio i pozdravio goste i člana CIK-a, i svima zahvalio na podršci. I konstatovao da ako je išta vredelo u ovoj Gori to je bilo ostati verni Gori i GIG-u. Podesetio prisutne na lik i deo pokojnog predsednika Murselja Haljiljija. I dodao da moramo ostati dosledni da bi sačuvali Goru i Gorance na ovim prostorima sa punom odgovornošću. I nastavak borbe za decentralizaciju. I otvoren poziv za saradnju sa međunarodnom zajednicom radi poboljšanja socio-ekonomskog stanja zajednice. Uvereni u ispravnost naše misije ostajemo verni politici i misiji GIG-a kao i do sada.

Takođe su se obratili i gosti odbornica u Skupštini Dragaš G-đ. Zinaida Elmazi ispred Demokratske Stranke Vatan rečima:

Poštovani delegati,dragi moji prijatelji.Drago mi je da sam danas medju vama. Gradjanska Inicijativa Gore je autohton politicki subjekt, koji je nakon prestanka rata na Kosovu,zauzeo svoje mesto na politickoj sceni u Gori ali i na Kosovu. To je skoro dvadeset godina. Dvadeset godina intezivne borbe za prava zajednice Gorana-ca. Ne mogu da se ne prisetim vašeg prvog predsednika,a mog meštanina Rustems Ibišija koji je u najtežim trenutcima preuzeo teret odgovornosti i borbe za svoj narod uprkos mnogim poteškocama. Naravno da se moramo prisetiti i mog dragog prijatelja, Predsednika, nedavno preminulog, Murselja Haljiljija, koji je davao sve od sebe da GIG uzdignute glave preživi i najgore trenutke u svojoj politickoj istoriji. Covek nametljiv,nenametljivošcu,a ipak predan borbi za prava zajednice. I samo da znate da i nebo ponekad zna da žaplace za onima koji su otišli prerano,a kako ne bi covek. Ali bez obzira što neka srca nekucaju više,mi koji smo ostali,vecno cemo ih pamtiti i cuvati kao najdražu uspomenu i slediti njihov put. Danas ste se skupili kako bi održali izbornu skupštinu. Želim vam srecan rad i odabir novog predsednika. Želim vam srecan rad u svoje ime i u ime DS Vatan i uspešan odabir predsednika i pratecih organa. Puno uspeha u daljem radu.

Sefer Tudžari ispred Pokreta za Goru:

GIG može da se ponosi svojim dugim periodom postojanja i to je privilegija, poštujemo i cenimo vašu programsku orjentaciju i vaš trud na političkoj sceni kao i vaše strateške ciljeve koji su podudarni sa našim. Jer su prožeti zalaganjem i borbom za dobrobit goranske zajednice na čemu neprekidno istrajavate. Imali ste izvrsne lidere i novom rukovodstvu želimo da nastavi putem predhodnih lidera i da uspete u daljoj borbi zajedno sa nama.

Posle izbora za Predsednika prisutnima se obratio G-din. Redžep Kamberi i posle zahvale za izbor na mesto Predsednika između ostalog rekao uz reči da mu je čast da bude četvrti Predsednik najstarije Goranske političke partije, što je velika čast ali i odgovornost. Prioritet očuvanje Gore i Goranstva na ovim prostorima što je naša ideja vodilja. Objasnio je da je pitanje decentralizacije krucijalno kao preduslov za formiranje Opštine Gora,kao i da je GIG spremnan u ovom smeru da razgovaramo sa svim Goranskim partijama sa srodnim programima kao što je Pokret za Goru, ali i ostale nevladine organizacije zato što samo zajedno udruženi i složni možemo doći do tog cilja,kako  ne bi dozvolili političkim saboterima da nam onemoguće ostanak na našim vekovnim ognjištima. Svesni ekonomske situacije mi ćemo težiti da tu ideju sprovedemo u delo,gde će Goranci odlućivati ali i snositi odgovornost za politiku koju budu vodili. Predsednik GIG-a je poručio za kraj: Nećemo biti partija koja će slepo slušati i sprovoditi odluke raznih centara moći, posebno ne neformalnih. GIG će kao i do sada biti partija koja će slušati glas naroda, glas Goranaca i svoju politiku bazirati u skladu sa interesima Gore i Goranaca ali i svih onih  koji se drugačije osećaju a vezani su za Goru. Hvala.

20.06.2020

Služba za Informisanje

Građanska Inicijative Gora – GIG Dragaš

 

Izvor: (Redakcija gorapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš