Prizren: Još jedan "Stop hidrocentralama u Župi"

Prizren: Još jedan "Stop hidrocentralama u Župi"

Poslije par održanih debata ministra bez portfelja u Vladi Kosova Rasima Demirija, poslanika u Skupštini Kosova Ćerima Bajramija i Dude Balje, odbornice u SO Prizren Memnune Ajdini, te i savjetnika ministra Demirija-Afita Zuljija i Memiša Birdainiji, kao i šefa kabineta ministra Demirija-Bahrima Šabanija i drugih zvaničnika Koalicije Vakat sa mještanima, u srijedu  je na inicijativu poslanice Dude Balje u Bijeloj kući u Prizrenu organizirana javna debata po pitanju izgradnje hidrocentrala u Župi, pod motoom “Stop hidrocentralama u Župi”. 

Debatu je otvorila poslanica Balje, nakon skidanja panoa sa zida skupštinske hale na kome je  velikim slovima istaknuto bilo “Stop izgradnji mini hidrocentala u Župi”, a na zahtjev prisutnih državnih zvaničnika iz Prištine. Ujedno  je bila prva i prava prilika da građani Župe javno iznesu svoj stav ispred zvaničnika državnih institucija odgovornih za menađiranje energijom, u ovom slučaju za izdavanje dozvola za korišćenje rijeka.

“Današnja debata je planirana sa jednim ciljem da kažemo da je cijela Župa protiv izgradnje hidrocentrala i mi smo ovom prilikom pozvali odgovorne ljude, oni koji su dali potpise da nam kažu kako su i zašto su to učinili za ono što je naše”, kazala je u uvodnom izlaganju poslanica Balje.

U svom obraćanju prisutnima, permanentni sekretara Ministarstva ambijenta i prostornog planiranja, Arben Qitaku, je kazao “da razumije brigu mještana Župe, ali da je u interesu energetskog razvoja Kosova potrebna izgradnja mini hidrocentrala po čitavom Kosovu, pa i u Župi”. On je istakao da su “izdata rješenja samo preporuke za gradnju mini hidrocentarla, ali ne i dozvole i da se prilikom potpisivanja rukovodio zakonskim okvirima na osnovu “održanih javnih debata".

Na insistiranje poslanika Bajramija da pročita imena prisutnih na, po njima regularno “održanim debatama”, u skupštinskoj hali naišlo je na smijeh prisutnih. Jer to nisu bili Župljani, sem jednog imena, Amira Rustemovića,  koji je kasnije za govornicom demantovao, tvrdeći da je “njegovo ime zloupotrebljeno od strane Shukri Shabanija, iz dotičnog ministarstva, te da će podnijeti tužbu po ovom slučaju”.

Ymredin Misini iz Kancelarije za upravlajnje energiom je kazao da je Kosovu potrebno oko 25 odsto izvora obnovljive energije na osnovu preporuka EU.

Ministar Demiri je kazao da se “ovdje ne radi o ekonomskom razvoju ovoga kraja, jer za to postoje i drugi načini. Mogli su to da učine formiranjem opštine Rečane. To je ekonomski razvoj, a ne preko hidrocentrala, jer ima načina kako da se osnaži ovaj narod”.

On je istako da su “uočene moge zakonske nepravilnosti” i prenio uznemirenost Župljana poručivši “da nema nikakvih centrala bez saglasnosti žitelja ove regije”.

Poslanik Ćerim Bajrami je još jednom energično poručio da kao predstavnici naroda “neće dopustiti da se sve odigrava iza njihovih leđa, da su sve uradili iza leđa bošnjačkog, albanskog i onog malog broja srpskog naroda Župe”.

Direktor Direktorijata urbanizma i prostornog planiranja Nijazi Kryeziu, koji je u zadnje vrijeme zaokupio paznju javnosti zbog po njemu “montiranog snimka od strane NDS-a“, ali i zbog njegovog potpisa na datim preporukama za gradnju mini hidrocentrala. On je istako da “su to bile samo preporuke, ali ne i dozvole i da po zakonu mora da na zhtjeve odgovori u roku od 30 dana”.

“Jedan dio mojeg izlaganja se loše inpretirao za dnevne potrebe. Ministar Demiri nije došao da traži dozvolu za nekoga, nego je došao da se raspita ko je dobio, šta je dobio i kako ide. I on zna, kad je bio kod mene u kancelariju, da sam pozvao stručnjake- pošto nisam stručan za ovo…”, kazao je za govornicom direktor Kryeziu.

Drita Millaku odbornica u SO Prizren iz Vetvendosja je kazala “da se od zvaničnika opštine konstantno krše zakoni, pa i po pitanju hidrocentrala”. 

“Trebao je potpisati sam predsjednik opštine, a ne neko nepoznato lice, ova tema nije bila ni na dnevnom redu Borda direktora”, kazalao je Millaku i energično istakla da je na osnovu partijskih istraživanja utvrđeno “da su mještani Župe protiv izgradnje hidrocentrala”.

“Mi u Nebregoštu smo sa zabrinutošću primili vijest o izgradnji hodrocentrala. Ne slažem se sa direkorom Kryezijem koji kaže da je “zakom iznad naroda”. Međutim, narod koji daje ovlašćenja svojim zastupnicima, može promjeniti zakon”, kazao je Muradif Murati iz Nebregošta i poručio “da Vlada Kosova ima prečih zadataka u Župi od izgradnje hidropcentrala, kao što je u prvom planu formiranje župske opštine”. 

U sličnom tonu govorili su i Ramo Sagdati iz Rečana, Šemo Murati iz Prizrena, Sead Dilji iz Mušnikova i mnogi drugi diskutanti. 

I da zaključimo, da su prisutni Župljani na debati sa zvaničnicima ministarstva i nadlježnih agencija za menađiranje energijom, jasno stavili do znanja da su protiv izgradnje mini hidrocentrala, jer one ugrožavaju biodiverzitet i prirodni sklad “Nacionalnog parka Šar planina”, o čemu je govorila odbornica Memnuna Ajdini, ali i njihovu bezbjednost i razvoj poljoprivrede”, na šta se osvrnuo Avdo Fazli iz Gornjeg Ljubinja.

Izvor: (info-ks.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš