Priča o Goranskoj čaroliji u srcu Baščaršije

Davne 1939.godine prošloga vijeka u Sarajevo je stigao Bekteš Bekteši iz sela Donji Krstac, Opština Dragaš, Kosovo

Priča o Goranskoj čaroliji u srcu Baščaršije

Bekteševo bogatstvo u tuđoj zemlji bio je stari recept za bozu i limunadu, od koje je kasnije nastao napitak špricer, po kojem je slastičarna “Tip Top“ postala poznata u srcu sarajevske Baščaršije.

Bekteš Bekteši, veliki majstor poslastica ubrzo je postao poznat i po svojoj tahanhalvi i zimskom sladoledu, uz koje su odrasle generacije Staroga Grada od Vratnika do Bistrika. Bekteševu tradiciju su potom nastavila njegova tri sina,a danas tradiciju nastavljaju unuci...

U ovoj slastičarni koju je Bekteš otvorio davne 1939.godine kao da je vrijeme stalo. Slastičarna podsjeća na one sa slika starih slikovnica i knjiga, slatka i mala sa četiri stola u ćošku, prlijepih pločica i ukrasa po zidovima, tako da bi čovjek uživao u slastičarni pa tek u poslasticama koje nas mame sa vitrine.

Tradiciju slastičarskog majstora Bekteša Bektešija su nakon 50.godina nastavili sinovi: prvo najstariji Bilal, potom Nezir, a na kraju i najmlađi Muniš. Tih godina je “Tip Top“ bio na svom vrhuncu. Mahale su bile pune djece, a “Tip Top“ pun njihovih omiljenih poslastica: marcipana, zimskog sladoleda, boze i limunade. Tradiciju dede Bekteša danas nastavlaju unuci Kemur i Nedžad Bekteši.

„Slastičarsku tradiciju smo održali i sačuvali do danas, i ponosni smo na to“, navodi u razgovoru za Radio Kosovo 2, program na bosanskom jeziku, Kemur Bekteši.

„Ja sam jedan od vlasnika, a također i moj amidžić je jedan od vlasnika,“ dodaje on.

Upitan da nam kaže nešto više o historiji svoje porodice, odakle potiču, kada su došli u Srajevo i kada su otvorili slastičarnu, nasljednik majstora Bektešija priča:

„Mi smo došli 50-ih godina u Sarajevo, a porodica potiče iz Dragaša kod Prizrena, mi smo Goranci. Deceniju nakon dede došao je moj babo, i on nigdje nije radio sem ovdje u ovoj slastičarni.“

Kemur svoju porodicu u Dragašu, sestru i amidžu redovno obilazi. U vrijeme viznog režima između BiH i Kosova smetnji za to nema.

“Prilikom putovanja nemamo nikakvih problema jer posjedujemo dvojno državljanstvo“.

Slastičarna Tip-Top oduvjek ima svoje stalne mušterije, generacije iz Staroga Grada su odrasle uz poznati napitak „bozu“,tradicionalni zimski sladoled, zatim špricer koji je najpoznatiji u Sarajevu zbog čega ovu slastičarnu nazivaju Goranskom čarolijom na Baščaršiji.

“Jeste tako je, mi smo poznati po bozi, tahanhalvi koji se dugo godina rade po istom receptu.Recept je tajna i ne odaje se, nema ga niko“, kaže Kemur, te dodaje kako nikad niko nije tražio da se recept oda, jer ovdašnji slastičari znaju da ga oni ne bi odali.

“Slastičari dolaze po bozu i onda je prodaju usvojim slastičarnama...dolaze oni i po tahanhalvu i zimski sladoled koji imamo i ljeti i zimi, svačim se bave“, kaže nam on.

U „Tip Topu“ se dvije stvari rijetko mijenjaju – jugoslovenski grb na zidu i cijene proizvoda. Prva je odraz patriotizma porodice Bektešija, a druga njihove socijalne osjetljivosti. Današnje cijene jednake su onima iz 1996. godine. I grb na zidu je isti.

Izvor: (Radio Kosovo 2)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš