PRESELIO RAMADAN REDŽEPLARI (1944 -2016)

Profesor Motoki Nomachi, Hokaido Univerzitet, Japan: „On mi je bio prava goranska zvezda. Imam najvecu sreću u mom životu da sam se mogao upoznati i družiti s pokojnim gospodinom Redžeplarijem i upravo zbog toga, sada mi je najteži trenutak već bez njega. Da Mu Allah podari Džennet.“

Jutros je u 72. godini života preselio Ramadan Redžeplari. Bio je neumorni istraživač i sakupljač narodnog blaga Gore. Bio je pisac, pjevač, duborezac. Iza sebe je ostavio ogromno djelo vrijedno poštovanja i divljenja.

Objavio je tri knjige narodnih pripovijedaka iz Gore (Čekmedže I-III), zatim knjigu mudrih riječi Gorske kajnaci, knjigu narodnih pjesama (Sedefna tambura), knjigu Bif umren dur bif živ. Radio je na sakupljanju folklorne, leksičke i druge građe. Za štampanje je pripremio goranski rečnik (lafuar) sa preko dvadeset hiljada jedinica.

Ramadan Redžeplari je 2008. godine objavio knjigu pjesama iz Gore Sedefna tambura. Knjiga sadrži 127 pjesama svrstanih u šest grupa: Kara sevdah pesne, Sevdah pesne, Junačke pesne, Gurbetčiske pesne, Obične pesne i Šakadžiske (Šaljive) pesne. Ispod naslova pjesama autor je odredio način na koji se pjesma pjeva i instrumente koji je prate, dok je za neke pjesme odredio da li spadaju u muške ili ženske. Uz knjigu je priložen audio-materijal snimljen na CD-u sa „urnekom“ kako se pjesme pjevaju, odnosno data je muzičko-vokalna podloga pjesama. Data je samo melodija prvih stihova pjesama u vokalnom izvođenju autora (muške pjesme) i njegove sestre Azre Redžeplari (ženske pjesme). U knjizi se nalazi i devet junačkih pjesama, čime se na neki način opovrgavaju dosadašnje tvrdnje većine istražaivača da u narodnoj poeziji Gore ne postoji junačka epika.

Na vijest o  smrti Ramadana Redžeplarija profesor Hoakido Univerziteta u Saporou u Japanu je napisao: „Profesor Sadik Idrizi saopštio nam je da je preminuo jutros poštovani i dragi gospodin Ramadan Redžeplari. Imao je 72 godine. Upoznao sam se s njim pre 5 godina i od tada smo se često dopisivali i sasvim se nedavno dogovorili da se vidimo u Prizrenu ove godine. On mi je bio prava goranska zvezda. On je umeo svašta vezano za goransku kulturu: dobar je bio pisac, vrhunski umetnik, odličan muzičar (lepo peva i svira), magični poslastičar. Mnogo je znao i istoriju Gore.
Imao je meko srce i mnogo je bio ljubazan. Uvek je bio spreman da mi pruži ruku pomoći i da ispuni sve moje želje. Uvek je rado slušao bilo koje moje pitanje i pokušavao da mi odgovori na to na najinteresantniji način. Ja sam zaista voleo da komuniciram sa njim i mislim da ima dosta ljudi koji se osećaju kao ja. Takvog velikog Goranina nikada nije bilo i verovatno neće biti. Imam najvecu sreću u mom životu da sam se mogao upoznati i družiti s pokojnim gospodinom Redžeplarijem i upravo zbog toga, sada mi je najteži trenutak već bez njega. Da Mu Allah podari Džennet.“

Izvor: (Sadik Idrizi)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš