Predstavnici vojske i policije Kosova obišli klizište u Restelici

Danas su predstavnici vojske Kosova kao i policije obišli klizište u selu Restelici koje je nastalo nakon obilnih kiša. Kao što smo do sada izvještavali nekoliko stena je palo na put koje su intervencijom Opštine otklonjene, ali i dalje postoji opasnost jer se iznad klizišta nalaze još nekoliko stena, koje mogu svakog trenutka da se survaju na kuće koje se nalaze ispod klizišta.

Mi smo u neprekidnom kontaktu sa svim nadležnim institucijama kako na lokalnom tako i na centralnom nivou, kazao je Uzair Hamza, šef Kancelarije za zajednice i nastavio,  Jutros smo zvanično u  koordinaciji s gradonačelnikom Šabanom Šabanijem uputili zahtjev ministru obrane Kosova Armednu Mehaju, kao i zamjeniku ministra, Adnanu Redžlariju, gdje smo zatražili da iz Ministarstva pošalju stručnu ekipu koja će izvršiti procjenu sigurnosti  za mještane koji imaju kuće u tom području. Obavili smo i konsultacije i sa zamjenicom premijera Emilijom Redžepi, i od nje zatražili da nam iz nadležnih ministarstva pošalje stručne ekipe, kakao bi se utvrdio stepen sigurnosti po građane Restelice, kazao je šef Kancelarije za zajednice i povratak, Uzair Hamza.
Nakon posjete  selu Restelici predstavnici vojske Kosova, poručnik Albestrim Redžepi, narednik Berat Babaj, I takođe  narednik Amrush Morina, održali su sastanak sa gradonačelnikom Opštine Dragaš, Šabanom Šabanijem kao i šefom Kancelarije za zajednice, Uzairom Hamza, a u toku sastanka  stigao je  i zamjenik ministra odbrane, Adnan Redžeplar. Na sastanku je dogovoreno da stručni tim predstavnika vojske Kosova koji je bio na terenu podnese kompletan izvještaj te da će se tokom sutrašnjeg dana izvršiti stručna procjena od stane nadležnih službi u Ministarstvu. te da će se  doneti konačna odluka. Dogovoreno je da ukoliko postoji opasnost,  da se nekoliko najugroženijih kuća privremeno smjeste na drugoj lokaciji, kao i da se ograniči prolaz na rizičnim lokacijama. Gradonačelnik Opštine jŠaban Šabani je kazao  da Opština sa svojom mehanizacijom i angažovanjem privatnih kompanija ulaže ogromne napore kako bi se teren sanirao i osigurala sigurnost za stanovnike Restelice.
Zamjenik ministra, Adnan Redžeplar je kazao da je dobro informisan o situaciji na terenu, te da je pozvao sve da institucionalnim puten rješavaju ovaj problem. Ovim problemom se ne smije politizovati, u pitanju su životi mještana, i jadan je onaj koji pokušava da politički profitira na nesreću ovih ljudi. Pozivam sve mještane sela Restelice da ovaj problem rješavaju isključivo preko nadležnih institucija Republike Kosova, bilo da se radi o lokalnim ili centralnim organima. Ja vam obećavam da ću se ispred Ministarstva odbrane maksimalno založiti da rešimo ovaj problem, ali nikako ne smijemo ignorisati lokalne ograne koji su primarni u rješavanju ovog problema, kazao je zamjenik ministra odbrane Kosova,  Adnan Redžeplar.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

Korona virus Statistika

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš