Potpredsjednik Aga i ministar Baldži obišli dionicu puta Restelica – Strezimir gdje su u toku radovi

04. 07. 2018. – Delegacija opštine Dragaš na čelu sa Šerifom Agom potpredsjednikom, kao i direktorima Beanom Hadžiasanom i Beharom Brenolijem obišla je dionicu puta Restelica – Strezimir gdje su u toku radovi na asfaltiranju

bzirom da su ovo opštinski funkioneri ipred Koalicije Vakat, zajedno sa njima na teren je izašao i predsjednik DS Vatan i Zamjenik u Ministarstvu za ekonomski razvoj, gospodin Usmen Baldži.

Iskoristili smo priliku da razgovaramo sa njima o izgradnji ovog puta, inicijativi i daljim planovima, obzirom da ima još da se radi na ovom putu.

“Mi smo ovaj put radili sa posebnom pažnjom i akcentom na razvoj turizma i farmerstva. Mnogi su obečavali, ali smo mi sami uradili skoro cjelokupnu dionicu koja je do sada urađena. Ove godine radimo i uz pomoć Ministarstva za infrastrukturu i nadamo se da ćemo i nastavak puta raditi zajedničkim snagama. Haira od ovog puta već ima, naši stočari koji su ranije teškom mukom dolazili do svojih bačila, ručno kosili i na konjima nosili seno i ostale potrebštine, danas više nisu stočari tog ranijeg tipa. Danas su već pravi farmeri, koji do svojih bačila – koja više nisu kao prije, dolaze vozilima, kose kosilicama, baliraju seno a i do zimskih štala ga odvoze traktorima i drugom mehanizacijom. Ubrzo će se vidjeti i drugi benefiti od ovog puta”, kaže Šerif Aga.

Na pitanje zašto ovi radovi sporo napreduju, odnosno da uprkos višegodisnjem ulaganju na asfaltiranje ovog putnog pravca, još uvjek nije ni blizu Makedonska granica, Zamjenik ministra Usmen Baldži nam je odgovorio:

“Naravno da nije blizu, kada sve ovo što smo uradili do sada radimo iz sopstvenog budžeta. Kada kažem sopstvenog, mislim na Opštinski budžet. Mnogi danas defiluju i slikaju se na ovom putnom pravcu, mnogi daju sebi oduška tešeci se da su nešto i sami doprinjeli kada vide na fejsbuku sebe na asfaltnom putu daleko u planine. Toliko daleko, da je još 2003/04 godine, kada smo iz Opštinskog budžeta izdvojili oko 50.000 € samo za izradu projekta za put do Makedonske granice, sve ovo djelovalo kao čista utopija. Evo nas ovdje na desetak kilometara od Restelice, na nekoliko kilometara od granice sa Makedonijom i na oko 2000 metara nadmorske visine i naravno na novom asfaltu. Ovo je stvarnost a ne utopija.

– Kada se ima cilj preda se, ništa nije utopija. Nas cilj je bio upravo ovaj pravac koji će nas povezati sa Makedonijom i koji će otvoriti novu pespektivu Gori.

– Izradom projekta te 2003 godine, definitivno smo sebi postavili za cilj da do ovoga dođe. Ja često govorim da smo Goru na dva tri mjesta već otvorili ka susjedima; ka Albaniji prema Šistavecu, Borju, a u pripremi je i prema Viljanu, odnosno dolinom reke Vane prema Kuksu, kojim bi se iz Dragaša do Kuksa došlo na 20-ak kilometara. Ovog puta, na redu je povezivanje sa Makedonijom, čime bi konačno Gora otvorila sva svoja vrata i prestala biti slijepim crijevom. Otvaramo realnu perspektivu za ozbiljan razvoj ugostiteljskog ali i hajking i bajking turizma. Ono što se sa ovog mjesta vidi, to je da je ovo nepregledna i prelijepa planina upravo za ove ali i za mnogo ozbiljnije vidove turizma.

– Eventualnim otvaranjem graničnog prijelaza, otvoriće se nova perspektiva, prije svih za Restelicu i njene stanovnike zainteresovane za razne vidove poslovanja uz put, ali i za cijelu Goru, računajuci da će u tom slučaju ovo biti Gorski Autoput.

– Ne mogu, ovako pod emocijama, oduševljen i samim asfaltom usred planina, ali i sveukupnim prelijepim ambijentom, dakle ne mogu a ne reći da ono što je za Kosovo autoput Priština – Skoplje, ili Priština – Tirana, za Goru je ova dionica (Restelica – Strezimir) do granice sa Makedonijom.

– Ništa manje ne posvećujemo pažnju i povezivanju naših sela. Baš ovih dana očekuje se početak radova na probijanju putnog pravca, na relaciji od Broda preko Zlipotoka, do Restelice. U tom kontekstu u toku je i tender za asfaltiranje puta od Zlipotoka do mosta na putu od Kruševa za Restelicu. Ovo povezivanje je takođe samo početak u unutar Gorskoj mreži koja je važna za brzu komunikaciju i približavanje. Ne bi me čudilo da i na ovim putevima sutra neko dođe i slika se i na fejsbuku pokazuje sebe u svojstvu onoga koji je zaslužan za realizaciju istog.

– Želim napomenuti da od rata na ovamo, mi u kontinuitetu suparticipiramo u vlasti, jedno vrijeme sa LDK-om, a u zadnje vrijeme sa PDK-om. Sve što se u Gori gradi je maksimalna zasluga i zalaganje DS Vatan i Koalicije Vakat, ali i koalicionih partnera iz Opolja koji su nam davali podršku u planiranju i izgradnji infrastrukture po Gori.

– Nažalost, ovo je možda prvi projekat u toku, a da sam ja izašao na teren. Kažem nažalost jer u ovom međuprostoru, dok mi i dalje radimo na nekim drugim projektima; na izgradnji stadiona, pokockavanju po selima, vodovodima, kanalizacijama, probijanju puteva, asfaltiranju puteva, povezivanju značajnih sela i šta sve ne, ne pada nam mnogo na pamet, a niti imamo toliko vremena da projekte koje radimo obilazimo, slikamo se, a kamoli svečano otvaramo.

– Pogledajte kako danas Gora izgleda, ja se ne sjećam da smo Mi organizovali otvaranje i das mo sjekli vrpce. Pogledajte na sve strane ljudi sjeku vrpce za najmanje projekte i pokušavaju preuzeti zasluge za male poslove koje obave. Mi to ne radimo, ne zato što ne znamo, već zato što ne želimo. Ne želimo gubiti vrijeme, trošiti novac i što je najbitnije, nama je cilj da što više doprinesemo našoj zajednici i stvorimo što bolju infrastrukturu koja je preduslov za mnogo šta drugo, a nije nam cilj samohvalisanje.

– Nažalost jedina stvar koju ne možemo uraditi, to je otvaranje radnih mjesta na način kako je to nekada rađeno, fabrike, konkursi i slično. Danas je tranzicija, neko novo vrijeme u kojem važe nova pravila igre. Radna mjesta otvaraju biznismeni i razni investitori. Mi zapravo svo ovo vrijeme spremamo podlogu za neke naše biznismene da dođu investiraju u svoj kraj, zaposle ljude iz Gore, zadrže još neku porodicu koja je spremna otići.

U sastavu ove delegacije bio je i Bean Hadžiasan, Direktor urbanizma. Obzirom da je prvi u pozadini tehničke pripreme i realizacije ovog puta, na pitanje o tehničkim karakteristikama puta i očekivanjima o završetku puta, kaže:

“Ovaj put se počeo realizovati 2013. godine uglavnom iz budžeta Opštine Dragaš. Inače projekat za ovaj put je izrađen 2003. godine i projektna dokumentacija je u prostorijama opštine. Međutim tek 2013 je počelo izvođenje radova na ovom putnom pravcu. Danas KAG izvodi dvogodišnji projekat predviđen da se završi 2019. godine, međutim firma KAG želi da planiranu dionicu od 5 km, uradi ove godine, a da joj dio sredstava bude isplaćen u narednoj godini. Preostaće još oko 6 kilometara do same granice, i nadamo se da će Ministarstvo infrastukture nastaviti da učestvuje u izgradnji kako bi što prije rješili ovu preostalu dionicu. Za ovu godinu odnosno trogodišnji projekat od 5 km koji se trenutno izvodi, utrošeno je 450 hiljada €, od toga Ministarstvo je učestvovalo sa 200, a Opština sa 250 hiljada eura”.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš